Historische praalwagens gerestaureerd

10 aug 2013 - 14:25

Nieuws

In 2015 hebben in Lier de Sint-Gummarusfeesten plaats, die slechts om de 25 jaar worden georganiseerd. Bij deze gelegenheid zal de historische ommegang uitzonderlijk weer uitgaan. In de aanloop hiertoe worden de oude praalwagens gerestaureerd. In een eerste fase kregen de Dolfijn, de Leeuw en het Schip van ’s Lands Welvaren een grondige opknapbeurt.

Van de Dolfijn werd de basisstructuur deels vernieuwd. Van de Leeuw – waarvan al melding wordt gemaakt in 1478 – werd de draagstructuur verstevigd. Van het Schip van ’s Lands Welvaren was vooral het textiel aan de beurt. Aan de restauratie die werd uitgevoerd door Anton Venhuizen, die de meestergraad in de restauratie en de conservatie behaalde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, ging een grondig onderzoek naar de toestand van de praalwagens vooraf. De restauratie van de drie oudste wagens duurde vier jaar en vertegenwoordigt een investering van 100.000 euro. De oorspronkelijke materialen werden zoveel mogelijk behouden.

De Lierse ommegang was oorspronkelijk een processie stoet, die in 1377 door de Lierse straten trok bij gelegenheid van de erkenning van de relieken van Sint-Gummarus. De gerestaureerde praalwagens maken deel uit van de Lierse reuzentrein en omkaderen de historische Lierse reuzen. De reus Goliath is de oudste en dateert van 1469. De reuzin volgde in 1483. Maken verder deel uit van de historische reuzenfamilie: Kinnebaba, de twee Moorse knechten, Miekes zuster, Jannekes broer, de Kammenierster, Grotemoe en Groteva. De reuzen werden in 1928 nog gerestaureerd door Bernard Janssens. Later volgden nog o.m. Pallieter, geschonken door de Toeristische Federatie van de provincie Antwerpen in 1977 en Cor de Kluts, gebouwd in 1990. Ze worden omringd door de Olifant (1466), de Kameel (1513) en het Ros Beiaard met de vier heemskinderen.

De praalwagens werden tot voor kort bewaard in de oude stadsmagazijnen op de Sionsite. Momenteel hebben ze onderdak gevonden in het nieuwe stadsmagazijn aan het Plaslaar. Op termijn wordt uitgekeken naar een meer geschikte locatie, om ze in betere omstandigheden te kunnen bewaren.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.