Historisch genootschap presenteert ‘lira elegans 2.0’

09 sep 2022 - 10:12

Nieuws

In het Lierse stadhuis werd het nieuwe historisch tijdschrift ‘Lira Elegans 2.0’ voor en over Lier, net als de volledig nieuwe website www.liersgenootschap.be, voorgesteld. Van 1991 tot 2002 verscheen ‘Lira Elegans’ in gedrukte vorm als jaarboek van het Liers Genootschap voor Geschiedenis. Deze publicatie krijgt nu een digitale voortzetting.

Bij aanvang van de voorstelling werden de aanwezigen welkom geheten door voorzitter Luk Ceulemans. Hij verwees naar de oprichting van het Genootschap op 26 juni 1984 en naar de omvangrijke lijst prestaties sindsdien, w.o. de opgravingscampagne rond de Abdij van Nazareth, de vele historische publicaties, tentoonstellingen en de organisatie van studiedagen. De jaarboeken van ‘Lira Elegans’ werden eerder vooraf gegaan door de cultuur-historische tijdschriften ‘Lyrana’ (1909-1911), ‘Lier vroeger en nu’ (1927-1930) en ’t Land van Ryen’ (1951-1969). De digitale versie zal niet op vast tijdstippen verschijnen. Wie in kennis wenst gesteld te worden van een nieuwe digitale uitgave, kan zich inschrijven op de nieuwsbrief. Alle artikels zijn beschikbaar in een mooie vorm gegoten pdf en kunnen worden gedownload en geprint. Het eerste nummer bevat 2 interessante artikels. Er is de bijdrage van kunsthistoricus Bernard Descheemaeker over de tekening ‘De gekruisigde Christus verschijnt aan de H.-Begga’.

Deze tekening van de Antwerpse kunstenaar Jan Claudius de Cock werd in 2019 door de Koning Boudewijn Stichting in lange bruikleen gegeven aan het Lierse stadsmuseum. Volgens het onderzoek van de auteur gaat het om een niet uitgevoerd ontwerp voor de begijnhofkerk en hebben de begijnen voor het schilderij van het hoofdaltaar met meer dan één kunstenaar onderhandeld. Daarnaast zorgde André Van den Broeck voor een bijdrage over ‘De cholera-epidemie in Lier in 1866’. 1 op 3 Lierenaars stierf dat jaar aan cholera. De ziekte werd binnengebracht via Antwerpen en verspreidde zich snel over de stad. Het stadsbestuur spande zich nochtans in om de woon- en leefomstandigheden in bepaalde arbeiderswijken te verbeteren. Burgemeester Rik Verwaest feliciteerde de leden van het Genootschap en kondigde aan om als historicus zelf ten gepaste tijde (een) bijdrage(n) te leveren. Lier is immers een boeiend terrein en een schatkamer voor historisch onderzoek. De nieuwe digitale versie kwam tot stand met de medewerking van Nicole Claes, Luc Franquet, Jantiene Mees, Marc Mees, André Van den Broeck, Gertjan Verheyden en Els Verstreken.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.