Het rijke Lierse cinemaverleden – deel 2 (retro 2 – 8)

25 aug 2020 - 13:25

Nieuws

De stad Lier telde tijdens de vorige eeuw meerdere bioscoopzalen. Veel documentatie is dienaangaande blijkbaar niet bewaard gebleven. Gelukkig was er de mondelinge overlevering via Armand Oppers, die we eerder hebben bestempeld als de pionier van het Lierse filmgebeuren.

Cinema ELDORADO was gelegen in de brede Antwerpsestraat en werd opgericht door Charles Alaers, de schoonvader en de grootvader van de latere uitbaters Miel en Felix Stevens. Het was een verouderde zaal die na een brand grondig gemoderniseerd werd, waarna nog bijkomende investeringen noodzakelijk leken. De onteigeningsplannen voor de verbreding van de Kruisbogenhofstraat, maakten dat de tweede uitgang hier kwam te vervallen wat de doodsteek van de zaal betekende. De wortels van cinema RENOVA gaan terug tot de Florent Van Cauwenberghstraat, waar in de schaduw van de toenmalige bakkerij een grote toneel- en cinemazaal – in de volksmond ‘bij Biddel’ – was gevestigd. Na verloop van tijd verhuisde de handel naar de Antwerpsestraat, waar een gewezen danszaal werd omgebouwd tot bioscoop.Miel Guwy en Leon Van Heurck fungeerden hier jarenlang als operateur. Via Raf Verelst werd de zaal even omgedoopt tot cinema Raf, om uiteindelijk overgedragen te worden aan de gebroeders Andries uit Kessel, die de uitbating tot aan de sluiting verzekerden.

Cinema RUBENS in de Frederik Peltzerstraat werd gesticht door een zekere Mariën, vandaar de bijnaam ‘de Meurre’. Voordien was op dezelfde plaats de herberg ‘Rubenspaleis’ gevestigd. De zaak werd jarenlang uitgebaat door Albert Vetalis, de zoon van een fotograaf uit Antwerpen die voorheen een cinema in Hoboken had. Naar de plannen van de bekende zaalarchitect Rie Haan, die meerdere theaterzalen in Antwerpen ontwierp, werden ingrijpende vernieuwingswerken uitgevoerd. Na de stopzetting als filmzaal kreeg de ruimte verschillende bestemmingen o.m. als kringloopwinkel, textielhandel en verbruikzaal. Cinema VARIETES in de Antwerpsestraat tenslotte werd opgericht door Pier Jansen, die voordien bakker was. Op de zolder van het oude woonhuis werden trouwens nog heel wat graankorrels gevonden. In 1929 werd de zaal overgenomen door Louis De Smet – De Stoop. Cinema Variétés heeft in Lier steeds aan de spits van de technische vooruitgang gestaan. Zo werden hier in 1931 voor Lier en omgeving de eerste klankfilms geprojecteerd. Aanvankelijk gebeurde dit via synchroon lopende platen, waarna reeds één jaar later overgeschakeld werd op optisch geluid. De zaal kende een periode van hoogconjunctuur nadat ze werd overgenomen door Jan Vermeire, al eerder de eigenaar van cinema Belgica. In 1978 werd de zaal ontdubbeld in cinema Variétés Select en Variétés Club. Beide zal telden aanvankelijk zo’n 400 plaatsen, wat later werd teruggebracht tot zo’n 330. Vandaag mag hiervan in deze coronatijden onder het bewind van Frans Vermeire slechts één derde benut worden.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.