Het religieuze luik van de sint-gummarusfeesten

03 apr 2015 - 18:29

Nieuws

De viering van de Sint-Gummatrusfeesten omvat als vanzelfsprekend ook een religieus luik, dat wordt uitgewerkt door de Broederschap van Sint-Gummaus. Nieuw is alvast de missionarissendag van het bisdom Antwerpen, die op zondag 21 juni op verzoek van Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, in Lier plaats heeft.

Het kerkwijdingsfeest op zondag 30 augustus met de eucharistieviering om 10 uur en de inhuldiging van een nieuw beeld van Sint-Gummarus van de hand van Louis De Pooter, betekent de officiële start van de religieuze feesten. Vrijdag 11 september heeft voor het 3de opeenvolgende jaar de Sint-Gummarustocht naar de Sint-Gummaruskapel in Emblem plaats. Het vertrek is voorzien om 19 uur aan de Sint-Gummaruskerk. In 2013 werd opnieuw aangeknoopt bij de traditie van de processie van het Eerste Licht, volgens dewelke in de nacht van 10 op 11 oktober te voet van de Sint-Gummaruskerk naar de Sint-Gummaruskapel wordt gestapt. Om klokslag middernacht wordt in de kapel een kaars ontstoken.

Zaterdag 26 september volgt één van de hoogtepunten van het kerkelijke luik, wanneer Mgr. Johan Bonny om 19 uur de relieken van Sint-Gummarus erkend. Dit gebeurt maar om de 25 jaar. Na de viering begeleidt een lichtprocessie om 20.30 uur het schrijn met de relieken naar de pui van het stadhuis. Zodoende wordt Gummarus symbolisch opnieuw erkend als patroonheilige van de stad. Zondag 11 oktober heeft tenslotte om 10 uur in de Sint-Gummaruskerk de bedevaartmis plaats, die wordt voorgegaan door Mgr. Leonard, met de assistentie van verschillende andere bisschoppen. Om 11 uur trekt de jubelprocessie met het reliekschrijn door de straten van de binnenstad.

Ditmaal zullen ook uitzonderlijk reliekschrijnen en borstbeelden van tijdgenoten van Gummarus aanwezig zijn. Worden nu al aangekondigd: Rumoldus van Mechelen, Bavo van Gent, Fredegandus van Deurne, Odrada van Balen, Idesbald van Brugge, Guido van Anderlecht, Vernonus van Lembeek, Trudo en Christina Mirabilis van Sint-Truiden en Bartolomeus van Geraardsbergen. Uit Nederland komen Gerlachus van Houthem, Oda van Brabant van Sint-Oedenode en Lebuinis van Deventer en uit Frankrijk Aldegondis van Meubeuge.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.