Het grote fietsexamen komt naar Lier

14 mei 2014 - 22:38

Nieuws

Op voorstel van de mobiliteitsraad heeft het schepencollege beslist deel te nemen aan ‘Het Grote Fietsexamen’ en dit op vrijdag 13 juni, dinsdag 24 juni en donderdag 26 juni. Het initiatief zal ook in de toekomst herhaald worden, voor zover het kosteloos blijft voor de stad.

Van 2006 tot 2012 werd op initiatief van de stad en de politie een Levend Verkeerspark ingericht. Dit educatief project was bedoeld om leerlingen van het 6de jaar van het lager onderwijs de nodige fietskennis en fietsvaardigheid bij te brengen. Omwille van praktische omstandigheden werd het project in 2013 niet georganiseerd. Om de leerlingen van het 6de jaar van het lager onderwijs opnieuw in de gelegenheid te stellen hun fietskennis en fietsvaardigheid te laten testen, zal nu deelgenomen worden aan ‘Het Grote Fietsexamen’.

Het gaat om een kosteloos doe-pakket, dat wordt aangeboden door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. De leerlingen worden getest in de meest realistische omstandigheden en dat is op de openbare weg. De fietsroute van ‘Het Grote Fietsexamen’ is 3 kilometer lang en leidt langs locaties die voorkomen in de fietsroute van vele leerlingen van huis naar school. Het vertrek is voorzien op de Grote Markt. Vervolgens gaat het richting Antwerpsestraat, Kolveniersvest, Mechelsestraat, de vesten tot aan de Frederik Peltzerstraat, de Spuilei, de Blokstraat, de Huibrechtstraat, de Koning Albertstraat en opnieuw de Grote Markt.

De deelnemende leerlingen moeten in het bezit zijn van een fiets die volledig in orde is. Is de fiets bij de voorafgaande controle niet in orde, dan mag de leerling niet deelnemen aan het examen. De leerlingen moeten bovendien een helm en een fluo-vestje met een rugnummer dragen. Zes scholen bevestigden reeds hun deelname. Ook andere basisscholen tonen de nodige interesse, maar kunnen het examen dit schooljaar niet meer opnemen in hun planning. Er wordt specifiek gekozen voor de leerlingen van het 6de jaar van de lagere school, omdat de kans groot is dat ze het jaar nadien met de fiets naar de middelbare school zullen rijden.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.