Het artistieke driegeslacht ‘ros’

25 apr 2021 - 11:19

Nieuws

Onlangs hebben we de figuur en het werk belicht van de Lierse kunstschilder Frans Ros, vooral bekend omwille van zijn kerkinterieurs. De artistieke microbe heeft hij doorgegeven aan zijn zoon Willy en zijn kleinzoon Lukas. In deze bijdrage blikken we terug op een onuitgegeven kunstzinnig driegeslacht.

Frans Ros werd geboren te Lier op 2 september 1883. Zijn vader Jozef was schoenmaker. Frans studeerde aan de Lierse Oefenschool, waarna hij in de leer ging bij een meubelmaker en actief was als schildergast. Hij schreef zich in aan de Lierse Tekenschool en raakte bevriend met Felix Timmermans. Van 1902 tot 1908 volgde hij avondlessen aan de Academie in Antwerpen, waar hij in 1908 de eerste prijs en de zilveren medaille behaalde. Van 1909 tot 1911 was hij leerling aan het Hoger Instituut in Antwerpen. Begin december 1915 werd hij aangesteld als huisbewaarder van het museum in Lier, waar hij in 1929 werd bevorderd tot conservator. In 1921 werd hij benoemd als leraar figuurtekenen aan de Lierse Tekenschool. Tijdens de zomer van 1921 ging hij zich in Parijs vervolmaken in het atelier van portretschilder Louis-François Biloul (1874-1947).

In 1922 maakte hij met Oscar Van Rompay een studiereis langs Duitse musea. Via Oscar leerde hij diens nicht Alice Van Rompay kennen, waarmee hij in 1923 in het huwelijk trad en drie kinderen kreeg. In 1929 volgde hij Edward Careels op als directeur van de Lierse Kunstacademie, om deze functie te vervullen tot in 1957. Tot de dag van zijn overlijden op 10 november 1968 bleef hij naarstig schilderen. Frans Ros was een gedreven kunstenaar en een secure vakman. Naast zijn beroemde kerkinterieurs, maakte hij tal van schetsen, tekeningen en portretten in opdracht van de burgerij van Lier. Hij nam deel aan tentoonstellingen in Antwerpen (1913, 1920 en 1926) en in Brussel (1913, 1914, 1945) en exposeerde samen met leden van de Kenisgilde, collega’s van de Tekenschool en andere Lierse kunstenaars.

Zoon Willy Ros werd geboren op 3 maart 1934. Hij studeerde aan het Sint-Gummaruscollege, Sint-Gabriël in Boechout en de Rijksnormaalschool in Lier, waar hij het diploma van onderwijzer behaalde. Via de middenjury volgde het diploma van regent plastische opvoeding. Hij gaf les in Heist-op-den-Berg, Putte en aan de Rijksnormaalschool in Lier. Willy studeerde daarnaast schilderkunst aan de Lierse Academie, waar hij les kreeg van zijn vader en in 1951 de eerste prijs won. Hij maakte vooral landschappen, stillevens, portretten, aquarellen en pentekeningen. Enkele werken neigden naar het surrealisme. Hij was lid van de Raymond de la Hayekring en exposeerde op diverse plaatsen in Lier. Samen met zijn echtgenote Jacqueline Van Dessel – een bedreven pianiste die in 1957 met de grootste onderscheiding afstudeerde aan de Lierse Muziekacademie en de prijs van uitmuntendheid behaalde -, verblijft hij sinds enkele maanden in WZC Sint-Jozef.

Kleinzoon Lukas Ros (geboren op 21 februari 1959) is als kunstenaar een autodidact. Als kleine jongen vergezelde hij zijn grootvader bij zijn schildertochten. Hij behaalde eveneens het diploma van onderwijzer en begon vanaf 1985 tekeningen en aquarellen te maken. Favoriete onderwerpen waren aanvankelijk Lierse stadsgezichten, de natuur en stillevens. Bij het begin van de jaren ’90 evolueerde zijn werk in de richting van het abstracte, waarin nog realistische elementen verwerkt werden. Daarnaast maakte hij zeezichten en landschappen in acryl, evenals portretten meestal in pastel. Lukas exposeerde samen met zijn vader in Willebroek en op verschillende plaatsen in Lier: het Vleeshuis, het Piepenholleke en de voormalige Pidpa-site. In 2015 hield hij een overzichtstentoonstelling in het Vleeshuis.

Tekst: DéBé

Foto’s Frans Ros: ROM en uit archief Lucas Ros

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.