Herdenkingsplechtigheid voor wijlen herman vanderpoorten

07 sep 2014 - 21:53

Nieuws

Op 3 september 1984 overleed Minister van Staat en burgemeester van Lier Herman Vanderpoorten. Precies 30 jaar later had aan het grafmonument op de stedelijke begraafplaats van Kloosterheide op initiatief van de Open VLD Lier-Koningshooikt een herdenkingsplechtigheid plaats. Toespraken werden er gehouden door voorzitter Jan Pen en Peter Vanderpoorten.

De voorzitter verwees naar de voortreffelijke politieke loopbaan van Herman Vanderpoorten, die rechten studeerde aan de Universiteit te Gent en er in contract kwam met Frans Grootjans en Karel Poma. Van 1957 tot 1972 was hij voorzitter van het Liberaal Vlaams Verbond en was hij nauw betrokken bij de hervormingen van de liberale partij tot PVV. Hij heeft verschillende ministerposten bekleed.

Zo was hij van 1966 tot 1968 Minister van Binnenlandse Zaken, van 1973 tot 1977 Minister van Justitie en van mei 1980 tot oktober 1980 Vice-Eerste Minister en Minister van Institutionele Hervormingen. Tijdens zijn mandaat als Minister van Justitie werd de verkoop van anticonceptiemiddelen vrij gemaakt en de juridische gelijkheid tussen man en vrouw geaccentueerd. Op 1 januari 1983 en tot aan zijn overlijden was hij burgemeester van Lier en trad hij na 111 jaar in de voetsporen van George Bergmann.

Nadat ook Peter Vanderpoorten namens de familie het woord nam, werden diverse bloemstukken neergelegd en werd een moment van ingetogenheid in acht genomen. De herdenkingsplechtigheid werd bijgewoond door Mevrouw Herman Vanderpoorten, dochter Marleen, de kleinkinderen en achterkleinkinderen, Patrick Dewael, de oud-burgemeesters Maurice Vanhoutte en Jan Hendrickx, voorzitter van de gemeenteraad Christel Van den Plas, schepen Ivo Andries en tal van leden en sympathisanten van de Open VLD Lier-Koningshooikt en het Willemsfonds.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.