14 nov 2018 - 11:02
NieuwsNet zoals op vele andere plaatsen had ook de herdenking van de wapenstilstand in Lier, precies 100 jaar na het einde van de eerste wereldoorlog, een bijzondere betekenis. Naast de traditionele kerkelijke plechtigheid en het neerleggen van bloemenkransen aan het monument van de gesneuvelden en op de militaire begraafplaats, werd aan de Bergmannvest een vredesboom met een boodschap aangeplant en werd in het stadhuis hulde gebracht aan oorlogsveteraan en oud-strijder Jules Callaerts.
Na de kerkelijke plechtigheid in de Sint-Pieterskapel die werd voorgegaan door deken Jan Verheyen en werd opgeluisterd door het Gregoriaans koor, werd onder begeleiding van de stadsharmonie Leo XIII opgestapt naar het monument van de gesneuvelden in de Begijnhofstraat. Daarop volgde de verplaatsing naar het militaire kerkhof aan de Mechelsesteenweg en naar de Bergmannvest voor het aanplanten van de vredesboom. Tijdens de afsluitende receptie in het stadhuis riep burgemeester Frank Boogaerts de herinnering op aan de 1ste wereldoorlog, die vooral in de Westhoek maar ook in Lier vernielende sporen naliet. Het is dan ook onze plicht om zij die hun leven gaven voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid, te blijven eren en gedenken.
Hulde werd vervolgens gebracht aan de 92-jarige Jules Callaerts, die zich achtereenvolgens in september en november 1944 ging aangeven als oorlogsvrijwilliger, om op zoek te gaan naar zijn vader die was weggebracht naar een onbekende bestemming. Vanaf het midden van december tot het einde van de oorlog trok hij mee naar Aken, Düren, Bonn en stak hij bij Remagen de Rijn over. Na 8 mei volbracht hij verschillende bewakingsopdrachten van krijgsgevangenen in Duitsland en België. Van 1948 tot aan zijn oppensioenstelling was hij werkzaam bij de Lierse politie. Als blijk van waardering werd hem een oorkonde overhandigd.
Tekst: DéBé
Foto’s: RM