24 apr 2017 - 17:47
NieuwsVan 24 tot en met 30 april heeft de 6de editie van de Week van de Valpreventie plaats. 1 op de 3 ouderen in Vlaanderen valt minstens 1 keer per jaar. Senioren kunnen zich hiertegen wapenen door in beweging te blijven. Ook in het H.-Hartziekenhuis van Lier worden tijdens deze week in dit verband verschillende acties ondernomen. In de inkomhal staat een infostand opgesteld, worden de patiënten getrakteerd op een valquiz en heeft donderdag 27 april ene infosessie plaats rond veilig bewegen.
In woonzorgcentra valt tot 70% van de bewoners 1 keer per jaar. Bovendien leidt een valpartij vaak tot een ziekenhuisopname. Eén van de meest voorkomende gevolgen van een val is een heupbreuk. In België is dit goed voor zo’n 16.000 heupbreuken per jaar, wat een totale jaarlijkse kostprijs vertegenwoordigt van meer dan 310 miljoen euro. ‘Blijf in beweging en doe het veilig’ is dan ook de boodschap van deze editie van de Week van de Valpreventie. ‘Met deze slogan willen de verschillende partners ouderen in beweging krijgen’, aldus Professor Koen Millisen, voorzitter van het Expertisecentrum Val- en Fractuurpreventie Vlaanderen.
‘Beweging zorgt er voor dat mensen fit en gezond blijven en stimuleert de spierkracht, het evenwicht en de lenigheid. Met deze elementen wordt niet alleen het vallen voorkomen, maar wordt ook het lichaam beter beschermd tijdens of na de val’. Bewegen kan al met heel eenvoudige en laagdrempelige activiteiten zoals lichte huishoudelijke taken, de trap nemen in plaats van de lift of spelen met de kleinkinderen. Best wordt nog 30 minuten extra per dag bewogen. Het hoeft niet om topsport te gaan, maar om een beweegactiviteit die graag gedaan wordt en over een langere termijn kan volgehouden worden. Wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, zijn voorbeelden om extra te bewegen.
‘Een niet te vergeten aandachtspunt hierbij is veiligheid. Met enkele kleine tips en aandachtspunten kunnen heel wat valpartijen vermeden worden. Denk maar aan stevige en vaste schoenen, het juiste gebruik van een bril, het rustig rechtkomen uit bed of de zetel om niet duizelig te worden, alsook het vermijden van het te pas en te onpas gebruik van slaappillen’, vertelt Leen Degol, zorgcoördinator in het ziekenhuis. ‘Preventie is belangrijk. ‘Precies daarom wordt op donderdag 27 april een gratis infosessie gegeven rond veilig bewegen om valincidenten te voorkomen’. Deze infosessie heeft plaats om 12 uur in de revalidatiezaal van het ziekenhuis, blok A, gelijkvloers. Vooraf inschrijven is verplicht via evenement@hhzlier.be of 03.491 20 29 want de plaatsen zijn beperkt.
Tekst:DéBé
Foto: HHK