H.-Hartziekenhuis biedt als eerste zorgclown vast contract aan

28 nov 2017 - 18:39

Nieuws

Twee dagen per week mogen de kinderen en de volwassenen die op de verschillende afdelingen van het ziekenhuis verblijven, het bezoek van zorgclown Takki verwachten. Marjolijn Gijbels (22) is de eerste zorgclown met een vast contract. De primeur komt het H.-Hartziekenhuis van Lier toe.

Marjolijn Gijbels koesterde al langer de droom om zorgclown te worden. Zij gaf hiervoor zelfs haar universitaire studies Arabistiek op en volgde de opleiding via ClownSense. Door toedoen van de vzw. Zorgclowns & Co kon ze haar stage in Lier doen. De opleiding die wordt aangeboden door ClownSense onder leiding van Jan Dillen en Bart Walter omvat 6 basisdagen, waarbij naast clownstechnieken ook sociale vaardigheden worden bijgebracht. Nadien volgen 14 cursusdagen en 5 stagemomenten om kennis te maken met de realiteit van het ziekenhuis. Marjolijn Gijbels wordt bijgestaan door Bart Walter, omdat het in het belang van de patiënt is om als duo op te treden. Laatstgenoemde ontvangt evenwel geen reguliere vergoeding. De zorgclowns kunnen geen aanspraak maken op subsidies vanwege de overheid en zijn aangewezen op vormen van sponsoring.

Dit is mogelijk door zich aan te melden als peter of meter van een zorgclown via een maandelijkse bijdrage van 5, 7,5 of 10 euro; via een éénmalige donatie; door het opzetten van een actie of via een testamentaire beschikking. Financiële bijdragen zijn welkom op rekening nummer BE36 5230 8088 8981. Naar aanleiding van ‘de blijde intrede’ van clown Takki werd in het ziekenhuis een masterclass verzorgd door de geestelijke vader van de zorgclowns: de Amerikaan Michael Christensen. Hij wees op het belang van o.m. improvisatietalent, psychologisch inzicht, zin voor hygiëne en het zich kunnen inleven in de situatie van de patiënt. Volgens Dr. Kristin Garmyn ‘biedt de aanwezigheid van zorgclowns niets dan voordelen en is het effect van hun aanwezigheid niet te onderschatten’. Op 19, 20 en 21 december wordt op het terras van de cafetaria van 11 tot 18 uur een kerstmarkt gehouden voor goede doelen. Ook de zorgclowns zijn daarbij aanwezig. Meer informatie is terug te vinden via www.zorgclowns.be.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.