29 nov 2023 - 17:53
NieuwsNaar aanleiding van het 80-jarig bestaan ondertekende de Gudrun Groep – wereldspeler op het vlak van pralines en truffels – in 2022 het ‘Beyond Chocolate Charter’, dat duurzame chocolade promoot. In het verlengde hiervan werd met de ‘Cacaofruit Bite’ een nieuw, exclusief Belgisch chocoladeproduct ontwikkeld, dat een combinatie is van een unieke smaak en duurzaamheid. Op deze manier introduceert Gudrun een nieuw concept in de chocoladewereld.
De nieuwe duurzame lekkernij werd voorgesteld bij Estivo in Lier. Vooraf had een boeiend panelgesprek plaats rond ‘upcycling’, duurzaamheid en nuttige aanwending van afval. De genodigden werden welkom geheten door Sofie De Lathouwer, CEO van de Gudrun Groep. Uiteenzettingen werden gehouden door Tom Palmaerts, trendwatcher gespecialiseerd in consumentengedag, Peter van Rosmalen, oprichter van PaperWise dat landbouwafval opwaardeert tot kwaliteitsvol papier en karton, Ruvarashe Chinyemba, manager bij Cabosse Naturals NV en Gus Verhaeghe, innovatiemanager van Flanders Food. Na het panelgesprek werd het nieuwe, exclusieve chocoladeproduct ‘Cacaofruit Bite’ voorgesteld. Het werd volledig ontwikkeld volgens het principe van ‘upcycling’. Materialen die anders op de afvalberg terecht komen, worden volgens dit principe aangewend als waardevolle ingrediënt. CEO Sofie De Lathouwer: ‘Volgens een recente bevraging bij 1.000 personen, weet slechts 18,4% wat ‘upcycling’ inhoudt. Slechts 12% associeert de term met voeding. In het geval van chocoladeproducten wordt doorgaans slechts 30% van de cacaovrucht – met name de cacaobonen – gebruikt. Bij Gudrun wordt nu ook de witte pulp rond de bonen aangewend voor de vulling van de nieuwe lekkernij. Het resultaat is een unieke smaak. Zodoende ijvert Gudrun voor een betere wereld en voor het heil van onze planeet’. Uiteraard kregen de aanwezigen de gelegenheid om als eersten van de nieuwe creatie te proeven.
Tekst DéBé
foto Luc Peeters