Grootse gummarusjubelfeesten in 2014-2015

07 mei 2013 - 01:15

Nieuws

 RELIGIEUZE EN VOLKSE FESTIVITEITEN

De traditie van de Gummarusjubelfeesten gaat terug tot 1865. De reeks religieuze en volkse feestelijkheden wordt zondag 31 augustus 2014 in de Sint-Gummaruskerk geopend door Monseigneur Johan Bonny, bisschop van Antwerpen. Zaterdag 11 oktober 2014 wordt de 1.300ste verjaardag van het overlijden van de Lierse stadspatroon herdacht. Dit gebeurt in aanwezigheid van de Zusters Trappistinnen van de abdij van O.L.V. van Nazareth uit Brecht als ere-gasten. Zij verbleven lange tijd in Lier. Zondag 12 oktoner 2014 wordt de jaarlijkse bedevaartmis en de daarbij aansluitende processie voorgegaan door de bisschop van Breda. Zondag 26 september 2015 wordt de religieuze hoogdag. Alsdan worden de relieken van Gummarus opnieuw erkend door de bisschop van Antwerpen. Ze worden bewaard in de reliekkoffer uit verguld koper en glas die dateert van 1865 en die bij deze gelegenheid uitgestald wordt in de Sint-Gummaruskerk. Zondag 11 oktober 2015 wordt de luisterrijke bedevaartmis opnieuw gevolgd door de rondgang van de processie. Zondag 15 november 2015 wordt het religieuze luik – dat verloopt onder auspiciën van de Broederschap van Sint-Gummarus – afgesloten met een feestelijke dankviering in de collegiale kerk.

In het jubileumjaar trekt de Lierse Ommegang opnieuw door de Lierse straten. In deze stoet, die wordt afgesloten door de Lierse reuzentrein, wordt de geschiedenis van de Heilige Gummarus en de stad uitgebeeld. Met de medewerking van de Lierse wijken, de verenigingen en tal van organisaties, staan verder tentoonstellingen, toneelopvoeringen, muzikale en artistieke evenementen op het programma. Bovendien kunnen met de fiets of te voet aanknopingspunten in Mechelen, Emblem, Herenthout en Duffel, die gerelateerd zijn aan de Lierse stadspatroon, ontdekt worden.

SINT-GUMMARUS-PRODUCTEN

Tenslotte worden naast het reeds bestaande Sint-Gummarus-bier en het Sint-Gummarus-koekje, met het Sint-Gummarus-brood en de Sint-Gummarus-kaas, enkele nieuwe producten op de markt gebracht. Het Sint-Gummarus-koekje is bij Johan Hendrickx, voorzitter van de Lierse Bakkersbond, beschikbaar sinds einde april 2012. De lekkernij bestaat uit twee koekjes – een kruising tussen speculoos en dessertkoekjes – met een chocoladevulling. Andere ingrediënten zijn speculooskruiden, kandijsuiker, bloem en boter. Bovenop prijkt het logo van de Broederschap van Sint-Gummarus in een medaillon van witte chocolade. Johan Hendrickx bedacht eveneens het Sint-Gummarus-brood, dat sinds oktober 2012 al in beperkte mate verkrijgbaar is. Het is een donker meergranenbrood, vervaardigd met melk van Lierse koeien en met als speciale ingrediënten wortel en courgette. Het brood wordt eveneens bekroond met het logo van de Broederschap in hostiedeeg. Schapen boer Willy Theunis van de boerderij ‘De Schanse Stal’ uit Koersel, zorgde op een ecologisch vriendelijke manier voor de Sint-Gummarus-kaas. Het is een zachte kaas van schapenmelk, gewassen in Sint-Gummarus-bier. Met deze producten hoopt Lier bekroond te worden in het kader van ‘Vlaanderen lekker Land’.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.