Groot europees-chinees cultureel uitwisselingsprogramma in zandhoven en Lier

19 jul 2019 - 16:31

Nieuws

Tijdens het laatste weekend van juli komt een uitgebreide Chinese delegatie in het kader van een Europees-Chinees cultureel uitwisselingsprogramma, naar ons land overgevlogen. Samen met leerlingen van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Lier, worden demonstraties traditionele Chinese cultuur gegeven en wordt geconcerteerd in Zandhoven (zaterdag 27 juli) en in Lier (zondag 28 juli).

Aan de basis van de uitwisseling en de samenwerking ligt de Chinese Ying Hong die 15 jaar geleden naar ons land kwam en zich in Zandhoven vestigde. Zij vindt dat er wel wat mag gedaan worden aan een betere kennis van de Chinese cultuur in ons land en van de Belgische cultuur in China. Ying Hong vond het verhoopte klankbord bij de directie van de Lierse Academie en bij leraar Han Flintrop in het bijzonder. Hij creëerde voor de gelegenheid het werk ‘De Nieuwe Zijderoute’ (‘The New Silk Road’). Hierin beschrijft hij de tocht van de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo (1254-1324) via Hormuz, Trabzon, Parangimalai, Pamir, Kublai Khan en Quinsai naar Peking.

Zaterdag 27 juli wordt door het internationale gezelschap vanaf 19.30 uur opgetreden in evenementenhal ‘De Populier’ in Zandhoven. De avond start met culturele workshops Chinese klassieke muziek, traditionele Chinese cultuur en kunst, kalligrafie, papiersnijkunst, Chinese theeceremonie, Chinese volksdans en Tai Chi, in combinatie met Westerse muziek en cultuur. Om 20 uur volgt een demonstratie Wing Chun Kung Fu en om 20.20 wordt het werk ‘De Nieuwe Zijderoute’ uitgevoerd. De avond wordt verder ingevuld met muziek van bij ons (20.40 uur) en Chinese traditionele muziek, zang en dans.

Zondag 28 juli verhuist het gezelschap naar Lier. Van 10 tot 17 uur hebben op de cultuurcampus, in de Academie en de Jezuïetenkerk, internationale muziekcompetities en repetities plaats. Het avondprogramma start om 19.30 uur ook hier met Chinese volksdans, Tai Chi en demonstraties kalligrafie, papiersnijkunst en thee ceremonie. Om 20 uur geeft grootmeester Liang Xuhui demonstraties Wing Chun Kung Fu. Om 20.20 uur wordt opgetreden door de winnaar van de internationale muziekcompetitie en om 20.40 uur wordt het werk ‘The New Silk Road’ uitgevoerd. Hiervoor zorgen leerlingen van de Lierse Academie en van de Chinese ‘Art of Cuangxi’. De zijderoute kan op de achtergrond visueel gevolgd worden. Tickets voor het concert kosten 10 euro en kunnen gereserveerd worden via coexact@samwdlier.net of via 0495-27 17 40. De Lierse avond vervolgt vanaf 21.20 uur met traditionele Chinese muziek, zang en dans in authentieke klederdracht en wordt afgesloten met Chinese hapjes en de uitreiking van diploma’s en awards. Voor het evenement werden tal van muzikale autoriteiten uitgenodigd uit o.m. Rusland, Japan en Korea.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.