13 apr 2025 - 19:10
NieuwsDe vzw Gilde Heren van Lier gaat het dak van de Gildekamer die is ondergebracht in het Piepenholleke in het begijnhof grondig restaureren. De operatie restauratie kost de Gilde ruim 30.000 euro. Gelukkig voorziet de Vlaamse overheid een renovatiepremie. Om de rest van de gelden te verzamelen, neemt de Gilde verschillende initiatieven. Eén daarvan is het vertrouwde Palingfestijn dat zondag 11 mei in de foyer van cultuurcentrum Vredeberg georganiseerd wordt en waarvoor andermaal een grote opkomst van Lierenaars en sympathisanten verwacht wordt.
Het Piepenholleke kent een lange geschiedenis. Het oorspronkelijke pand Sint-Walburgis dat voor 1650 werd gebouwd, werd in tweeën verdeeld en ingericht als tweewoonst met de benamingen Sint-Walburgis en Sint-Rochus. Het 17de eeuwse pand werd in oorspronkelijke staat hersteld onder leiding van de Lierse architecten Leo D’Hulst en Walter Goovaerts. Het pand is eigendom van de kerkfabriek. Nadat de Gilde Heren van Lier op 12 februari 1975 een huurovereenkomst met de kerkfabriek van Sint-Margarita afsloot voor de panden Sint-Walburgis en Sint-Rochus in de Martienushoek 4a en 4b, volgde al vrij vlug een grondige restauratie, die grotendeels door leden van de Gilde werd uitgevoerd. Zo werd het verweerde steenwerk van de buitengevel gerestaureerd. Het concept van de gevel bleef gerespecteerd, de bouwgeschiedenis werd niet verstoord, de inplanting en de afmetingen van de deuren en de ramen bleven behouden. De twee kleine huisjes werden tot één pand verbouwd. Er werd ook een volledig nieuw dak met Boomse pannen gelegd.
50 jaar na datum is het dak dringend aan vernieuwing toe. Deze ingrijpende klus wordt uitgevoerd door ‘Eiffage Pit’, bedrijf uit Kapellen dat in het begijnhof ook andere woningen renoveert. Er komt een onderdak, een nieuw dak met nieuwe rode Boomse pannen, de nodige isolatie en een dampscherm. Dit laatste moet het lekwater opvangen en aan de dakvoeten afleiden naar de dakgoten. In de loop van volgend jaar staat ook de vernieuwing van het buitenschrijnwerk (ramen en deuren) op de planning. Omdat de Gilde in 2022 een erfpachtovereenkomst van 54 jaar – verlengbaar tot 81 jaar – met de kerkfabriek ondertekende, staat de vzw in voor de instandhouding van het gebouw en voor de financiële implicaties ervan.
Om de nodige fondsen te verzamelen staat zondag 11 mei voor de 36ste maal een Palingfestijn op het programma. In de foyer van cultuurcentrum Vredeberg wordt de eerste portie opgediend om 12 uur; de laatste om 19 uur. Inschrijven kan tot 1 mei via www.herenvanlier/winkel. Wie opteert voor een schotel Lierse paling met brood en een ijsje betaalt 32 euro; een koude schotel met brood en een ijsje kost 25 euro. De paling wordt al jaren bereid door Bob Vergauwen en een team van confreers. Hun geheime kruidenbereiding zorgt voor een bijzondere smaak.
Tekst DéBé
Foto Luc Peeters