Gilde en stad honoreren nieuwe ereconsuls

13 okt 2015 - 18:44

Nieuws

Naar aanleiding van de 25-jaarlijkse Gummarusfeesten werden in drie stappen uitgeweken Lierenaars op initiatief van de Gilde ‘de Heren van Lier’ met de nodige égards ontvangen in het Zimmermuseum. Ze werden er begroet door burgemeester Frank Boogaerts en schepen Walter Grootaers en ontvingen een oorkonde als ereconsul van de stad.

Eerder werden in 2012 – toen 800 jaar stad en vrijheid gevierd werd – 250 uitgeweken Lierenaars door de Gilde opgespoord, die banden hebben met Lier omdat ze er geboren werden, gewoond, gestudeerd of gewerkt hebben. Ruim 30 van hen werden toen in het stadhuis ontvangen. Bij gelegenheid van de Gummarusfeesten 2015 werd dit initiatief herhaald. Ook al verliep de zoektocht door de gewijzigde omstandigheden veel moeilijker, dan werden toch nog 30 expats opgespoord. Exact 12 maakten uiteindelijk de verplaatsing naar Lier en ontvingen in het Zimmermuseum de door Fons Teijssen opgestelde oorkonde van ereconsul.

Ze wonen momenteel in de Verenigde Staten van Amerika, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Moldavië en Nederland (ontvangst van 27 september), Zwitserland en Oostenrijk (4 oktober) en Duitsland en Nederland (11 oktober). Dank zij de inspanningen van de Gilde kwamen uiteindelijk zo’n 45 expats naar Lier, om getuige te zijn van de grote feestelijkheden in hun stad in 2012 en 2015. Ze waren afkomstig van Nederland (11), Zwitserland (6), de Verenigde Staten van Amerika (5), Duitsland (4), het Verenigd Koninkrijk (3), Spanje (3), Ierland (2), Luxemburg (1), Frankrijk (1), Italië (1), Noorwegen (1), Oostenrijk (1), Rusland (1), Moldavië (1), Zuid-Afrika (1) en Nieuw-Zeeland (1).

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.