Getuigenis van onze fotograaf over de switel-brand van 25 jaar geleden

13 jan 2020 - 18:32

Nieuws

Op oudejaarsavond 1994 brak tijdens de overgang van oud naar nieuw om 22.50 uur brand uit in de Tenerife-zaal van het Switel Hotel aan het Kievitplein in Antwerpen. 15 personen kwamen hierbij om het leven, terwijl 164 zwaargewonden vielen te betreuren. 25 jaar na datum hebben de media hieraan uitvoerig aandacht besteed. Eén van de personen die na de hulpverleners spoedig ter plaatse kwam, was onze eigenste fotograaf Luc Peeters. We laten hem verder aan het woord over wat hij die bewuste nacht meemaakte.

‘Die bewuste 31 december 1994 was ik in feite vrij. Eén van mijn medewerkers zou naar het vuurwerk in Antwerpen gaan, dat toen nog niet zo groots was, maar eerder een volksfeest in de buurt van de Schelde en de Grote Markt. Omstreeks 23.20 uur kreeg ik thuis een eerste telefoon van een Antwerpse redactiechef, die via bevriende contacten de eerste info had binnen gekregen. Ik voelde meteen dat er iets ergs aan de hand was. Terwijl ik in zeven haasten naar Antwerpen reed volgde om 23.28 uur een tweede oproep, ditmaal van de nieuwsdesk van Reuters in Londen. Daarna volgden één na één andere Belgische klanten. Ik was ter plaatse rond 23.40 uur. Toen werden de gewonden met personenwagens en taxi’s afgevoerd naar verschillende spoeddiensten. Het was opvallend hoe toevallig voorbij rijdende bestuurders stopten, om slachtoffers mee naar ziekenhuizen te vervoeren. Echte chaos of paniek was er op dat ogenblik niet. Die volgde pas later in de ziekenhuizen, waar familieleden op zoek gingen naar slachtoffers.

Ik zag ook Leona Detiège arriveren, die vanaf middernacht haar mandaat als nieuwe burgemeester van Antwerpen opnam. De omgeving leek niet op wat je normaal bij een grote brand met veel slachtoffers verwacht. De brandweer had in verhouding tot de schade minder moeten blussen .Wel lagen buiten onder dekens en doeken meerdere slachtoffers. Heel wat aandacht ging naar het opvangen van familieleden op zoek naar informatie van naasten en bekenden en naar het doorverwijzen naar ziekenhuizen waar ze werden verzorgd. Ondertussen vertoonde de hemel alle kleurtjes van de regenboog, tijdens het nieuwjaarvuurwerk dat overal in de stad werd afgeschoten. Dankzij de stressbestendigheid en de zeer hoge graad van professionalisme van de Antwerpse hulpverleners en de medische urgentiediensten, arriveerden zeer vlug de Seaking helikopters met extra verzorgingsmateriaal voor brandwonden. Nog tijdens de nacht werden patiënten die heel veel zorg nodig hadden, overgevlogen naar gespecialiseerde centra in de buurlanden. Vanaf 2 uur ’s nachts werden vanuit ons bureel en labo in Lier, beelden via Belino fotozenders doorgestuurd naar de Reuters centrale in Londen en van daaruit via satellietlijnen verspreid over alle grote nieuwsmedia wereldwijd. Omstreeks 17 uur op nieuwjaarsdag zat ons werk er op. Het was één van onze moeilijkere jobs, maar zeker niet de enige. Ik denk dan bvb. aan het overlijden, de begrafenis en de troonsopvolging van koning Boudewijn. Het was wel een opdracht die we ons altijd zullen herinneren’.

De foto’s die bij deze bijdrage worden afgedrukt zijn uniek in die zin, dat ze niet eerder als een samenhangend geheel werden gepresenteerd. De verschillende media maakten allen hun eigen keuzes.

Tekst: DéBé

Foto’s: Luc Peeters

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.