Gerenoveerde h.-geestsite moet een levendige plek worden

30 mei 2024 - 16:05

Nieuws

Via het Agentschap Onroerend Erfgoed ontving de stad Lier onlangs een erfgoedpremie van 2,5 miljoen euro van de Vlaamse overheid voor de restauratie van het H.-Geestgebouw. Het bedrag heeft betrekking op de vierde en laatste fase van de meerjarenpremieovereenkomst die de Vlaamse regering in september 2020 goedkeurde voor de restauratie van de St.-Gummarussite tijdens de periode 2021-2026. De eerste fase omvatte het vooronderzoek naar de restauratie van de collegiale kerk en het H.-Geestgebouw. Met de restauratie van de oostelijke zijde van de kerk is momenteel de tweede fase in uitvoering. Tijdens de derde fase komt de restauratie van de westzijde aan bod. De ultieme bekroning vormen de werken aan het H.-Geestgebouw die beginnen in het voorjaar van 2026 en voltooid worden in het najaar 2027 – voorjaar 2028. In totaal investeert de Vlaamse regering 8.698.405 euro in het project, maar ook de stad levert een belangrijke financiële bijdrage.

De intenties in verband met de H.-Geestsite werden toegelicht door burgemeester Rik Verwaest en de schepenen Annemie Goris, Ilse Lambrechts en Sabine Leyzen. Volgens de schepen van sociale zaken krijgen alle diensten en organisaties die verbonden zijn aan het Huis van het Kind er een volwaardig onderkomen. Belangstellenden kunnen er terecht voor alles wat te maken heeft met opvoeden en opgroeien, zoals opvoedingsadvies, bewegingslessen voor kleintjes, vormingsinitiatieven, infosessies en workshops, gezondheidszorg en vrijetijdsaanbod. Ook de ruilwinkel, het peuterspeelpunt en mama-Lier – waar anderstalige mama’s samen met hun baby Nederlandse les kunnen volgen – vinden er een onderkomen. Het Huis van het Kind zal in de toekomst uitgebreid worden met bijkomende ouder-kind activiteiten, ontmoetings- en infomomenten, een spreekuur voor gezinsondersteunende diensten en een consultatiebureau van Kind en Gezin.

Al meer dan zes eeuwen neemt de H.-Geestsite een belangrijke plaats in binnen de geschiedenis van de armenzorg en het sociaal-politieke klimaat in Lier. In het gebouw was lange tijd de hoofdzetel van de armentafel gevestigd, die gesticht werd in de 13de eeuw. Vanaf de 18de eeuw huisde hier het Bestuur van Weldadigheid, de voorloper van het OCMW. Nadien vond het stadsarchief er een onderkomen, om uiteindelijk sinds 2020 onderdak te bieden aan de ruilwinkel, Lier op Wielekes e.a. Het H.-Geestgebouw omvat in essentie een voorbouw en een pakhuis, evenals een gebouw dat de twee delen verbindt. Dit laatste wordt afgebroken en vervangen door een sober, hedendaags volume, dat de twee historische gebouwen in elkaar laat overvloeien. In de voorbouw komen een administratief kantoor en een kleine horecagelegenheid voor een drankje of een hapje. Op de verdieping wordt het peuterspeelpunt voorzien en op de zolder wordt plaats voorbehouden voor de artsen en verpleegkundigen van Kind en Gezin. Het achterin gelegen pakhuis omvat naast het gelijkvloers drie verdiepingen. Op het gelijkvloers komt een infopunt over de historische en sociale context van de site. De verdiepingen krijgen een flexibele invulling, met ruimten voor gesprek, consultatie en beweging. Een prachtig overzicht van de H.-Geestsite – die een levendige en dynamische plek moet worden -, wordt geboden vanop de vieringtoren van de St.-Gummaruskerk, die momenteel in de steigers staat. De site wordt alvast de blikvanger van de Open Monumenten Dag 2025.

tekst DéBé

Foto Luc Peeters

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.