Genootschap publiceert oudste stadsbeschrijving

30 dec 2014 - 10:35

Nieuws

In het historische Spui werd de jongste publicatie van het Liers Genootschap voor Geschiedenis voorgesteld. ‘De gedenkwaardige memorie van Lier’ is de oudste stadsbeschrijving van de hand van Richalt Van Grasen, die dateert uit 1614. Ze verschijnt als deel 8 in de reeks bijdragen tot de geschiedenis van de stad Lier. Kostprijs 30 euro.

Als voorzitter van het Liers Genootschap voor Geschiedenis maakte Luk Ceulemans van de gelegenheid gebruik om onder het motto ‘Lier, het stadje met de loerende ogen’ het palmares van het Genootschap te overlopen. Precies 30 jaar gelden werd het Genootschap op 26 juni 1984 opgericht, naar aanleiding van de opgravingscampagne ‘750 jaar Abdij van Nazareth’. Ondertussen werden 20 boeken uitgegeven, 6 tentoonstellingen gehouden en een colloquium over ‘De Brabantse smalle steden in de Bourgondische en Habsburgse Nederlanden’ georganiseerd. Aan het jongste project werd onder leiding van Marc Mees meerdere jaren gewerkt door Gommaar Andries, Luc Coenen, Luc Franquet, Frieda Tibax en André Van den Broeck.

Voor de nodige inhoudelijke toelichting buij het boek zorgde Marc Mees. Richalt Van Grasen die in Lier schepen en burgemeester was, stelde in 1614 – precies 400 jaar geleden – de eerste geschiedenis van Lier samen. Veel van zijn werk werd ontleend aan de notities van stadssecretaris Joannes Courtois. In 1740 zorgde Christiaan Van Lom voor het eerste gedrukte boekje over de geschiedenis van Lier. In 1873 verscheen dan het standaardwerk van Anton Bergmann. In de nabije toekomst mag een nieuw boek over de sociaal-economische geschiedenis van de stad Lier van de hand van de professoren Herman Van der Wee en Erik Aerts verwacht worden.

Burgemeester Frank Boogaerts die de auteurs van harte feliciteerde, legde de link tussen het verleden en het heden. Reeds ten tijde van Richalt Van Grasen maakte ‘de bijvang’ met Nijlen, Kessel, Bevel en Emblem, deel uit van Lier. Vandaag leeft opnieuw het idee om over te gaan tot fusies van entiteiten van minstens 50.000 inwoners en Nijlen, Kessel, Bevel, Berlaar en eventueel Emblem en Ranst samen te voegen met Lier. Verder verwees hij naar zijn voorgangers-burgemeesters die net zoals hij, in Lier met succes de pen hanteerden: Georges Bergmann, Ernest Van der Hallen, Jules Van Hoof, Frans Breugelmans, Marleen Vanderpoorten en Maurice Vanhoutte. Als blijk van erkenning besliste de gemeenteraad onlangs een straat naar Richalt Van Grasen te noemen.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.