Gedenkplaat voor frederik peltzer onthuld

27 aug 2018 - 16:37

Nieuws

Met de inhuldiging van een gedenkplaatje aan huisnummer 73 had het jongste buurtfeest in de Frederik Peltzerstraat een wel bijzonder karakter. Het plechtig moment werd bijgewoond door tal van buurtbewoners en door de schepenen Rik Verwaest, Bert Wollants en Anja De Wit. De figuur van Frederik Peltzer werd toegelicht door Wim Govaerts, auteur van het boek ‘Lier 40-45. Bevochten, Bezet, Bevrijd’.

Frederik Leopold Guillaume Peltzer werd op 17 november 1989 in Terhagen geboren. Zijn vader was kapitein bij het Belgisch leger. Het gezin woonde eerste aan de Antwerpsesteenweg 11 en verhuisde op 22 augustus 1942 naar de huidige woning in de toenmalige Lisperstraat 197. Frederik was tijdens de bezetting bediende bij de Commissie voor Openbare Onderstand. Op 1 juni 1941 nam hij dienst bij de verzetsgroep ‘het Belgisch Legioen’, het latere ‘Geheim Leger’. Op 27 mei 1943 werd hij om 1 uur ’s nachts door de Duitsers aangehouden en werden papieren en een revolver – een aandenken aan zijn vader – in beslag genomen. Door de Feldgendarmerie werd hij overgebracht naar de Berlarij en vervolgens naar Antwerpen. Op 26 augustus 1943 werd hij door de krijgsraad ter dood veroordeeld en op 9 september 1943 gefusilleerd in Fort 5 in Edegem en vervolgens begraven in Maria-ter-Heide. Op 3 mei 1943 werd het lichaam ontgraven en naar Lier overgebracht. Op 22 mei 1943 volgde de bijzetting op de burgerlijke begraafplaats aan de Mechelsesteenweg. In mei 1945 besliste het schepencollege om het Lispernieuwland om te vormen tot Frederik Peltzerstraat, wat in 1948 daadwerkelijk een feit werd.

Voor en na de onthulling van het gedenkplaatje werd een dag lang gefeest in de autovrije straat. ’s Middags werd een koud buffet geserveerd. Verder stonden een straatspel, allerhande animatie en een optreden van de coverband ‘Timeless’ op het programma.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.