Focus op detailhandel in Lier

15 jan 2015 - 15:35

Nieuws

In Lier had een ‘pop-up event’ plaats rond de huidige en toekomstige situatie van de detailhandel. Het uitgangspunt vormde de studie die op initiatief van de Vlaamse provincies de voorbije twee jaar werd uitgevoerd. Onderhavige bijdrage focust op een aantal gegevens met betrekking tot de situatie in Lier.

Meer algemeen werd gesteld dat de provincie Antwerpen circa 33.500 detailhandelszaken telt. In heel de provincie nam de leegstand de voorbije vijf jaar in belangrijke mate toe. Desondanis blijft de detailhandel met bijna 100.000 arbeidsplaatsen belangrijk op het vlak van de tewerkstelling. Mede vanwege het uitgebreide horeca-aanbod heeft Lier na Antwerpen en Mechelen de grootste aantrekkingskracht binnen de provincie.

Tijdens het ‘pop-up event’ namen schepen van lokale economie Lucien Herijgers deel aan het panelgesprek en hield burgemeester Frank Boogaerts de slottoespraak. Lier telt zo’n 860 commerciële verkooppunten. Hieronder o.m. 172 horecazaken, 126 commerciële diensten, 116 zaken in de mode, 113 zaken voor dagelijkse goederen, 74 voor huishoudartikelen, 48 met betrekking tot transport, 38 banken en verzekeringskantoren en 22 met betrekking tot het vrijetijdsaanbod. Hiervan bevinden zich er 380 (44%) in de handelskern.

In belangrijke mate als gevolg van de hoge huurprijzen, staan zo’n 100 handelspanden leeg, waarvan 58% maximaal gedurende 1 jaar en 10% langer dan 3 jaar. 1.231 personen zijn tewerkgesteld in de detailhandel; 494 in de horeca. Het aantal Lierenaars dat producten koopt in eigen stad, is hoger dan de vergelijkbare classificatie; het aantal niet-Lierenaars dat in Lier koopt zelfs aanzienlijk hoger. Deze bezoekers komen hoofdzakelijk uit Lint, Nijlen, Boechout, Ranst en Berlaar en in mindere mate uit Zandhoven, Mortsel en Sint-Katelijne-Waver.

Volgens schepen Lucien Herijgers is het beleid gericht op het versterken van de handelsactiviteit in de binnenstad. Het verhoogde budget en de lancering van de succesvolle centrumbon, zijn hiervan de illustratie. Op nauwelijks enkele minuten wandelafstand van het handelscentrum zijn 1.000 vrije parkeerplaatsen beschikbaar.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.