Feestelijke inhuldiging van ‘de schaepenkop’

23 feb 2018 - 17:19

Nieuws

Als aanloop naar de viering van 10 jaar Sociëteit van de Schaepshoofden werd in de schaduw van het Groot Spui ‘De Schaepenkop’ ingehuldigd. Het bronzen beeld van de hand van Mark Boon en Kris Duys werd onthuld door burgemeester Frank Boogaerts. Het kunstwerk werd trouwens aan de stad geschonken.

Sinds hun ontstaan in 2008 hebben de Schaepshoofden tal van initiatieven genomen om Lier als stad van de Schapenkoppen op de kaart te zetten. Zoals voorzitter Marc Stubbe onderlijnde is het beeld van het schaap zowat overal in Lier terug te vinden: in het logo van de stad en op tal van producten en geschenken. Om alle twijfel rond de oorsprong van de legende weg te nemen werd op de sokkel een koperen plaat aangebracht, die samengevat het hele verhaal vertelt.

Burgemeester Frank Boogaerts bevestigde de authenticiteit van het verhaal, volgens hetwelk de Lierenaars destijds een schapenmarkt verkozen boven een universiteit. Zodoende bleef Lier gespaard van betogingen en studentenrellen. De schapenkop wordt de laatste jaren sterk gepromoot door de stad, in het logo en op vlaggen én sinds kort ook geprojecteerd op de gevel van het stadhuis. De burgemeester verwees verder naar de opvallende plaats die de Sociëteit de voorbije jaren in het Lierse maatschappelijke leven heeft ingenomen. Hiervan getuigen hun vele initiatieven zoals: de tocht met 800 schapen door Lier bij de viering van ‘Lier 800’, de bootrace tegen de Gilde de Heren van Lier in 2010, de dag van het schaap in het stadspark in 2013, de schapenrace op de Grote Markt, de aanplanting van een zilverlinde op dezelfde markt, het begrazingsproject op de konijnenweide, de viering van 500 jaar Groot Spui en het aanplanten van een massa witte en rode tulpen.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.