14 apr 2024 - 19:18
NieuwsDe aanstelling van de peter en de meter van de Orde van ’t Liers Vlaaike is in een zonovergoten Pallieterstad uitgegroeid tot een waar volksfeest. Na de plechtigheid in het stadhuis, werd de Lierse lekkernij kwistig uitgedeeld op de Grote Markt. Het bonte gezelschap stapte vervolgens aan boord van een platbodem van de Koninklijke Moedige Bootvissers en koos het ruime sop richting Spui. Daar werd deelgenomen aan de festiviteiten opgezet door de Sociëteit van de Schaepshoofden naar aanleiding van de blijde intrede van de schapen en werden Vlaaikens verkocht ten voordele van de dienst Oncologie van het H.-Hartziekenhuis.
Het Liers Vlaaike is naar verluidt ruim 300 jaar oud. De oudste concrete sporen gaan terug tot het midden van de 19de eeuw. Om de kwaliteit van het Liers Vlaaike te bewaren en te bewaken werd in 1999 de Orde van het Liers Vlaaike opgericht. Onder impuls van voorzitter Johan Hendrickx verkreeg het Vlaaike in 2007 officiële erkenning als Vlaams streekproduct. In 2013 volgde de erkenning als Europees streekproduct (BGA). 10 jaar later was het dan ook de hoogste tijd om een peter en een meter aan te stellen, om als waardige ambassadeurs te fungeren. Na ernstig prospectiewerk viel de keuze op burgemeester Rik Verwaest en op Britt Fierens, de oudste kleindochter van de voorzitter. In het stadhuis werd het quasi voltallige schepencollege, samen met de andere genodigden, welkom geheten door schepen van lokale economie Ilse Lambrechts. Volgens meter Britt Fierens is zowat iedereen van de Hendrick-clan niet met een baksteen, maar met een Liers Vlaaike in de maag geboren. Burgemeester Rik Verwaest voelde zich vereerd met de nieuwe eretitel. Het Liers Vlaaike is volgens hem de incarnatie van wat Lier te bieden heeft.
Het is het resultaat van ambachtelijk vakmanschap en liefde voor Lier. Boegbeeld en stamvader Johan Hendrickx verwees vol fierheid naar zijn 4 dochters en 9 kleinkinderen en sprak de hoop uit er nog ettelijke jaren te kunnen mee doorgaan. Hij had nog een dankwoord in petto voor Thomas Buys van Visit Lier en Marijn Van Mol, chef protocol van de stad. Zij overhandigden een cartoon van d’Auwe. David Cocaerts van Thrt zkt nm had nog enkele historische beschouwingen voor de aanwezigen. Vooraleer aan de verlaagde kade van het Felix Timmermansplein te water te gaan, gaf Gentenaar en voorproever Harald Bracke lezing van het kritische juryverslag. Eén van de oudste streekproducten van Vlaanderen werd omschreven als een prachtige ambachtelijke creatie (uiterlijk), met een heerlijk aroma (geur), een perfecte balans tussen zoet en hartig (smaak) en een meesterwerk van vakmanschap (textuur). Het is een ware triomf van culinaire kunst, die op elke tafel een ereplaats verdient. Vandaag zijn Lierse Vlaaikens nog te bekomen bij bakker Artisalan, bakker Kesselaers en bakker De Bekker in Lier én bakker Leon in Kessel.
Tekst DéBé
Foto Luc Peeters