‘europese’ vlaaikes kleuren opening toeristisch seizoen

28 apr 2014 - 21:45

Nieuws

Met de Europese erkenning van het Liers Vlaaike als streekproduct, kreeg de opening van het toeristsch seizoen in Lier ene bijzondere dimensie. Tijdens een ontvangst in het stadhuis werd het logo van de Europese erkenning plechtig uitgereikt. Lierke Plezierke beleefde alweer een ware hoogdag.

Burgemeester Frank Boogaerts onderlijnde in zijn toespraak het belang van het toerisme voor een stad als Lier. Het historisch erfgoed met het begijnhof, de St.-Gummaruskerk, het stadhuis en het belfort, de groene gorden rond de stad, het cultuurhistorisch verleden en de Lierse kunstenaars, vormen bijzondere aantrekkingspunten voor de talrijke bezoekers. De horeca en de middenstand zorgen voor een meerwaarde. De burgemeester stelde terloops met voldoening vast dat de Amerikaanse toeristen die aan boord van cruiseschepen de Antwerpse haven aandoen, opnieuw de weg naar Lier hebben gevonden.

Het dossier voor de Europese erkenning van het Liers Vlaaike werd in juli 2010 door Johan Hendrickx, voorzitter van de gelijknamige orde, ingediend. De internationale erkenning zal de lekkernij nog meer bekendheid geven en de naam en faam van Lier vergroten. Ook twee koffiemengelingen van koffiebranderij Van Ouytsel – de Java-Mokka en de Doornenkroon – werden erkend als streekproduct.

Na de plechtigheid in het stadhuis werden liefst 5.000 Lierse Vlaaikes uitgedeeld op de Grote Markt, waar de aanwezigen ook konden genieten van het typisch Liers biertje ‘de Strooien Hoed’. Onder het goedkeurend oog van enkele reuzen, op de tonen van de ‘Streetband’ van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en de danspassen van de Lierse Keersters, werd getoast op een voorspoedig toeristisch seizoen. De belangstellenden konden een rondrit maken aan boord van de toeristentram of de binnen-Nete afvaren met de Koninklijke Moedige Bootvissers.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.