02 jul 2021 - 20:46
NieuwsDe dienst Medische Beeldvorming van het H.-Hartziekenhuis zorgt voor een Europese primeur. De dienst werd uitgerust met 2 nieuwe CT-scanners van de nieuwste generatie en investeerde in een bijkomende conventionele zaal, die bestaat uit een volledig gerobotiseerde röntgenzaal met RX-toestel. Deze zaal huist op de vernieuwde dienst spoedgevallen, die in september de deuren opent.
Dr. Michel Baeyaert, medisch diensthoofd van de afdeling medische beeldvorming: ‘Op de huidige locatie wordt sinds enkele maanden gewerkt met een Canon Aquillon One Prism-CT-toestel. Op de nieuwe locatie wordt geïnvesteerd in een tweede CT-scanner: de Canon Aquillon Prime SP. Beide toestellen zijn zeer performant en hebben een hoge resolutie en een lage stralingsdosis. De toestellen maken gebruik van een brede detector, wat resulteert in een verkorte onderzoektijd. De lagere stralingsdosis is bovendien veiliger voor de patiënt en de arts. De CT maakt gebruik van de zogenaamde Dual Energy Imaging of Spectrale Beeldvorming. Hierbij gebeurt de beeldvorming op basis van twee energieniveaus, met een betere karakterisatie en detectie van letsels tot gevolg. Het Lierse ziekenhuis is één van de voorlopers in ons land van deze vernieuwde manier van beeldvorming, die toelaat om o.a. heup- en knieproblemen én ingrepen aan de rug beter te beoordelen.
Ook kan perfusiebeeldvorming (de meting van de doorbloeding van het hersenweefsel) uitgevoerd worden, wat van groot belang is bij patiënten met CVA of herseninfarct/bloeding’. Steeds volgens dr. Michel Baeyaert komt er een volwaardige conventionele zaal op de nieue dienst spoedgevallen. ‘Patiënten die op de spoedgevallen opgenomen worden, zullen voortaan meteen ter plaatse onderzocht worden, zonder dat ze naar de afdeling op de eerste verdieping moeten vervoerd worden. Enkel een MR-onderzoek zal nog op de huidige locatie uitgevoerd worden. Hiervoor investeert de afdeling medische beeldvorming in een volledig gerobotiseerde röntgenzaal met een RX-toestel (Adora DRi van Canon), waarbij de buis en de detector onafhankelijk van elkaar in 6 verschillende richtingen kunnen bewegen rond een zwevende tafel. Deze tafel kan ook weg geklapt worden, zodat de patiënt op een traumabrancard kan worden onderzocht’.
Tekst: DéBé
Foto’s: ROM