Erfgoeddag 2019 in het teken van vakmanschap

15 apr 2019 - 17:33

Nieuws

Met als thema ‘Hoe maakt U het?’ heeft op zondag 28 april de Erfgoeddag 2019 plaats. Ambachten, vaklui en vakmanschap staan die dag centraal. De belangstellenden kunnen genieten van demonstraties, rondleidingen en straffe verhalen.

In Lier kan van 10 tot 17 uur een bezoek worden gebracht aan de Zimmertoren om het vakmanschap van uurwerkmaker Louis Zimmer te bewonderen. Ter plaatse kan worden deelgenomen aan een fotowedstrijd. In de Sint-Gummaruskerk organiseert Toerisme Pastoraal eveneens van 10 tot 17 uur rondleidingen om het goudborduurwerk, de liturgische kunst, de glasramen, het houtsnijwerk en de edelsmeedkunst te bewonderen. In het nieuwe stadsmuseum staan lezingen, workshops en de rondleiding ‘Hoe maakt U een stadsmuseum’ (11-12 uur) op het programma. De lezingen betreffen ‘De (penseel)streken van Pieter Paul Rubens’, ‘De eerste indrukken van nieuwkomers over Lier’ en ‘Cartografie en historische stadskaarten’. De workshops hebben ‘De textielfabrieken van De Heyder 1757-1835’ en ‘De machinekant aan de hand van de Cornelly-machine’ als onderwerp. Om 10 en 11 uur start voor het stadhuis de stadswandeling ‘Typisch Lier’, waarbij kennis wordt gemaakt met het Lierse Vlaaike, de Lierse Caves, de Zimmertoren en het begijnhof. Tenslotte hebben demonstraties plaats bij hoef- en kunstsmid Ludo Daems aan de Hagenbroeksesteenweg 195.

In Berlaar wordt een culinaire ontdekkingstocht aangeboden. Het vertrek is voorzien om 14, 15, 16 en 17 uur aan Ontmoetingscentrum Ballaar, Markt 27. De deelnemers maken kennis met het slaan van olie ,in de olieslagmolen en het brouwen van bier. Ze kunnen bovendien proeven van gerookte heps van Julleke Boer en tatjespap. In Nijlen wordt in het diamantmuseum, Spoorweglei 42, van 10 tot 16 uur aan de hand van demonstraties en een tentoonstelling, de geschiedenis van de diamantbewerking in het licht gesteld.

Tekst: DéBé

Foto: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.