Eerstesteenlegging sociaal woonproject ‘gendarmerie’

24 okt 2015 - 17:27

Nieuws

Aan de Huibrechtstraat en de Abstherbergstraat werd de eerste steen gelegd van het sociaal woonproject ‘Gendarmerie’. Op de plaats van de voormalige rijkswachtkazerne en van het oude politiekantoor bouwt de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting 26 sociale wooneenheden. Het is de verwachting dat de woningen en de appartementen vanaf het einde van 2016 kunnen verhuurd worden.

Volgens Marc Vanden Eynde, directeur van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting, werd eerder beslist het voormalige gendarmeriegebouw en het achterliggende koetshuis niet te slopen. De andere vervallen gebouwen moeten wel plaats maken voor nieuwbouw. In de Abtsherbergstraat komen 6 appartementen op de plaats van het oude politiegebouw en 10 studio’s in de rijkswachtkazerne. In de Huibrechtstraat is plaats voor 4 appartementen. In het binnengebied worden 4 woningen en in het koetshuis 2 woningen opgetrokken. In het totaal betekent dit 26 sociale woongelegenheden in het centrum van Lier.

Het binnengebied wordt toegankelijk voor het publiek, zodat van de Huibrechtstraat naar de Abtsherbergstraat kan gewandeld worden. Volgens Jan Hauwaert, voorzitter van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting, wordt extra aandacht besteed aan mensen met een mentale beperking. De vzw. De Lier die deze personen begeleidt, informeerde al eerder in deze zin. De voormalige gendarmerie vormt hiervoor de aangewezen locatie. Het gebouw ligt in de nabijheid van een ander zorgproject in samenwerking met Zewopa, waarvan de medewerkers dag en nacht paraat staan voor mensen met een fysische beperking.

De woningen hebben 2 of 3 slaapkamers, de appartementen 1, 2 of 3 slaapkamers. Aan de rijkswachtkazerne komt een gemeenschappelijke ruimte met zicht op het binnengenbied. Aan de kant van de Huibrechtstraat is plaats voor een kleine commerciële ruimte. Tenslotte is een ondergrondse garage met 23 staanplaatsen en een inrit via de Huibrechtstraat voorzien. De gebouwen en de gronden zijn eigendom van de provincie die ze op 31 augustus 2011 voor 820.000 euro kocht van de stad Lier en SOlag. Ze werden voor 69 jaar in erfpacht gegeven aan de Lierse Maatschappij. Op 31 december 2013 werd de bouwaanvraag ingediend en op 12 mei 2014 werd de nodige vergunning bekomen. De eerstesteenlegging werd in aanwezigheid van Bart De Nijn, schepen in Mechelen en senator, verzorgd door bestendig afgevaardigde Peter Bellens en schepen Walter Grootaers.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.