Eerste steenlegging project ‘sion’

03 feb 2015 - 16:51

Nieuws

Aan de Sionsvest werd de eerste steen gelegd van het nieuwe woon- en stadsontwikkelingsproject ‘Sion’. Het betreft hier een privaat-publieke samenwerking tussen de stad Lier en de THV Sion Netezicht, die bestaat uit DMI Vastgoed, Vanhout Projects en Willemen Real Estate. Voor de technische studies wordt een beroep gedaan op de expertise van Grontmij en voor het ontwerp wordt samengewerkt met a2o-archirecten. De tijdelijke vereniging van aannemers Democo, Vanhout en Willemen General Contractor realiseert de bouwwerken.

Vooraleer tot de eerste steenlegging over te gaan, werd het woord gevoerd door burgemeester Frank Boogaerts, Joan Willemen – gedelegeerd bestuurder van de Willemen Groep – en Jo Berben, namens a2o-architecten. De Lierse burgemeester schetste vooreerst een historisch overzicht van de omgeving, waar reeds on de 15de eeuw een klooster was gevestigd. In 1798 werd dit klooster, samen met de kerk, de pastorie en de blekerij, openbaar verkocht. Reeds in 1777 werden de Sionsbeemden aangekocht door de textielfabriek van De Heyder.

Sinds 18347 waren de voormalige gebouwen in het bezit van de stad en deden ze dienst als kazerne, militaire kinderschool en legerdepot. Van 1974 tot 2012 waren hier de stadsmagazijnen ondergebracht.

De burgemeester verwees verder naar de hindernissen die moesten genomen worden, vooraleer het project van start kon gaan. Voor de haast onvermijdelijke vertraging zorgden een vloot gierzwaluwen, een klein asbestprobleem, de archeologische opgravingen en de perikelen rond het Ruimtelijk Uitvoerings Plan, waarbij zelfs een uitspraak van de Raad van State noodzakelijk was.

Johan Willemen en architect Jo Berben gingen vervolgens dieper in op de bouwtechnische en architecturale aspecten. Nadat het stadsbestuur in 2006 besliste om de stadsmagazijnen naar een andere locatie over te brengen, werden de bestaande gebouwen bij het einde van 2013 gesloopt. Het woon- en stadsontwikkelingsproject voorziet in de bouw van 147 nieuwe woongelegenheden, een ondergrondse parkeergarage en de uitbreiding van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten met een keramiekatelier en 4 leslokalen. 68 appartementen hebben zicht op de Nete en het natuurgebied van Nazareth; 31 appartementen sluiten aan bij het nieuwe SASK-plein en omgorden de 48 centraal gelegen moderne en energiezuinige woningen.

De appartementen op het gelijkvloers beschikken over een tuin; de grotere appartementen over een ruim terras. De volledige site krijgt als verkeersvrij woonerf, een autoluw en kindvriendelijk karakter. De werken worden in twee fasen uitgevoerd. De eerste fase omvat de bouw van 19 gezinswoningen en 54 appartementen, de heraanleg van het laatste deel van de stadsvesten en de bouw van een fiets- en voetgangersbrug over de Kleine Nete. De site vormt een unieke locatie, vlakbij de winkelstraten, op wandelafstand van het centrum en aan de rand van de groene long van Lier.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.