08 jul 2013 - 22:22
NieuwsBakker Johan Hendrickx en chef-kok Nils Proost van restaurant ‘Petit Cuistot’ hebben als buren in de Antwerpsestraat samen een streekgebonden dessert gelanceerd. Het betreft een combinatie van Sint-Gummarus schapenkaas opgediend met een sneetje pumpernickelbrood.
In 2015 hebben in Lier de jubelfeesten rond de figuur van stadspatroon Sint-Gummarus plaats. In de aanloop hiertoe werd reeds Sint-Gummaruskoek, Sint-Gummarusbrood en Sint-Gummaruskaas gepresenteerd. Het verhaal van de schapenkaas start bij schapenboer Willy Theunis uit Koersel, die schapenmelk levert aan Catharinadal uit Hamont-Achel, waar de melk wordt verwerkt tot een zachte abdijkaas. Na overleg met bakker Johan Hendrickx, leek chef-kok Nils Proost van restaurant ‘Petit Cuistot’ meteen bereid om een lekker dessert samen te stellen. Nils Proost werkt naar eigen zeggen graag met lokale producten. Aan de schapenkaas voegde hij gepekelde radijsjes en een chutney van selder en graanmosterd toe. Het dessert wordt opgediend met een sneetje pumpernickelbrood, een donker meergranenbrood met als speciale ingrediënten wortel en courgette, dat speciaal werd vervaardigd door bakker Johan Hendrickx. Bij het dessert hoort een Belgisch biertje, bij voorkeur een trippel of een dubbel Sint-Gummarusbier. Het originele dessert kost in restaurant ‘Petit Cuistot’ 10 euro.