18 apr 2019 - 14:55
NieuwsDe prachtige, beschermde tuin van het ‘Huis van Oscar’ in de Vredebergstraat bevat enkele merkwaardige constructies zoals een prieel, een tuinpaviljoen, een druivenserre, een tuinschuur en ook een duivenhok. Dit laatste werd in 1950 ontworpen door een bekende architect in een moderne stijl op basis van geometrische figuren zoals cirkels en vierkanten. De constructie was duidelijk vooruit op haar tijd en werd recent grondig opgekuist.
Wie belangstelling heeft voor het ‘Huis van Oscar’ en voor de tuin, kan in de toekomst ook het duivenhok bezoeken. Om de geheimen van het kunstwerk te ontwaren, werd Karel Obbers (86) voor een plaatsbezoek uitgenodigd. Karel is al zo’n 45 jaar medewerker aan het weekblad ‘De Duif’ en als geen ander vertrouwd met de duivensport. Hij groeide op in de wijk Kloosterheide, waar zowat iedereen toen met de duiven ‘speelde’, en raakte via een oom in de ban van de duivensport. Sinds het midden van de jaren ’70 is hij medewerker bij de Lierse Duivenbond. Karel Obbers heeft kunstschilder Oscar Van Rompay gekend als duivenliefhebber.
‘Hij had wel 50 tot 70 duiven. De nok van het dak van de kunstenaarswoning zat bij momenten bomvol. Oscar ging soms op de Vismarkt mee op de duiven ‘letten’. Hij trok zich wel minder aan van het spelen op weduwnaarschap en schonk zijn duivinnen onbeperkt de vrijheid, wat niet altijd gewaardeerd werd door zijn buren. Huishoudster Mit Drijbooms legde op dit vlak meer discipline aan de dag’. Karel Obbers beschikt over een groepsfoto van duivenmelkers uit 1975 met Oscar en een naamlijst uit 1977 met zijn naam en nummer als deelnemer aan een ‘concours’ van de Lierse Duivenbond.
Het beschermde duivenhok was midden vorige eeuw duidelijk vooruit op zijn tijd. Voor Karel Obbers houdt het geen geheimen in. Zo kon hij de nodige toelichtingen geven bij de ramen en de deuren, de schabben en de schotels voor de eieren en de jongeren, de eet- en de drinkbakjes, de rustplaatsen en de verduisteringsystemen. De evolutie van de duivensport en de onbegrensde belangstelling vanuit China volgt hij nog steeds op de voet.
Tekst: DéBé
Foto’s: RM