Dolfijnen schrijven geschiedenis met hun 1ste ‘classic’

21 apr 2018 - 16:03

Nieuws

Net op het moment dat het kruim van het professionele wielerpeloton zich opmaakte voor één van de legendarische voorjaarsklassiekers, troepten 12 sportieve Dolfijnen samen aan café ’t Kruiske aan de voet van de Sint-Gummarustoren. Zij zouden inhoud en vorm geven aan de 1ste ‘Dolfijnenclassic’ tussen de schapenkoppenstad Lier en de universiteitsstad Leuven. Op deze manier schreven ze een stevige brok sportieve en studentikoze geschiedenis.

Het idee voor deze sportieve tocht sproot voort uit het brein van super senior, pro-cantor en wielerfanaat Wim Truyens. Door zijn toedoen was de ‘Dolfijnen Bicycle Club’ eerder erkend als onderafdeling van de Koninklijke Lierse Bicycle Club. Vendelier, voorzitter , ambassadeur en boegbeeld van de KLBC Fonne Heylen (79) en zijn alter-ego François Schuermans (71), 6-voudig kampioen van Kessel en winnaar van tal van ‘klassiekers’, kwamen de sportieve bende niet alleen uitwuiven, maar reden ook mee tot der eindbestemming. Het vertrek aan café ’t Kruiske was niet louter toevallig gekozen. Het etablissement wordt immers uitgebaat door oud-praeses Jan Lemmens. Om het evenement de nodige luister bij te zetten werd het startschot afgevuurd door schepen Rik Verwaest, omringd door de vlag van de Dolfijnen en van KLBC. Na de obligate eerste salamander, koos het gezelschap het ‘ruime sop’ onder leiding van praeses Rik Sebrechts, die voor de gelegenheid een nieuwe koersfiets had aangekocht.

De afstand tussen Lier en Leuven bedraagt normaliter – al dan niet in vogelvlucht – zo’n 45 kilometer. Om enkele selectieve stroken in te passen, werd her en der voor een omweg gekozen. Lier werd dan ook verlaten via de Anderstad, de Blauwen Hoek en de Mijlstraat, richting O.L.V.-Waver, Bonheiden, Peulis, Grasheide en Keerbergen. Een eerste echte ‘bevoorradingsstop’ werd gehouden onder de kerktoren van Werchter, waar de cafébazin afkomstig van Koningshooikt leek te zijn. De Dolfijnen voelden er zich dan ook meteen thuis. Daarna werd de hel van Wakkerzeel opgezocht, die met haar kasseistrook destijds vaak voor de selectie zorgde tijdens de ooit zo roemrijke ‘Omloop van Midden-België’. In het zicht van de Remy-toren in Wijgmaal volgde de hergroepering, waarna het gezelschap in pure extase Leuven binnenreed via de Bondgenotenlaan – voor 1 dag de ‘Champs Elysées’ – en poseerde voor de pui van het stadhuis. Onderweg werd bij elke passage van een Maria kapelleke het ‘Ave Maria’ aangeheven, waardoor de groep van lekke banden en andere technische ongemakken bespaard bleef. De heroïsche tocht eindigde uiteindelijk in café ‘t Vervolg, het clublokaal van de Dolfijnen in Leuven, waar de dappere helden van de weg in de armen vielen van de meisjes commilitones.

Tekst: DéBé

Foto’s Luc Peeters

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.