21 mei 2015 - 13:28
NieuwsDankzij een oud-leerling van de school die werkzaam is bij het Belgisch Instituut voor Ruimte Aeronomie (BIRA) en de bestaande contacten met het ‘European Space Education Resource Office’ (ESERO), bracht Dirk Frimout een bezoek aan het VTI. Voor de bijzonder aandachtige leerlingen hield hij een boeiende lezing over het leven als astronaut.
Als voorbereiding op hogere en universitaire studies biedt het VTI binnen de onderwijsvorm TSO, de sterke richtingen industriële wetenschappen en elektro-mechanica aan. Vandaag zijn de leerklingen bezig met uiteenlopende technische en wetenschappelijke projecten via probleemoplossend werken in teamverband. Volgend schooljaar wordt in opdracht van BIRA in het kader van het Altius-project gewerkt aan een tentoonstellingsmodel van een toekomstige satelliet.
In dit kader betekende het bezoek van Dirk Frimout een mooie opsteker voor de leerlingen. Het zal hen ongetwijfeld inspireren om eventueel in zijn voetsporen te treden. Tevens was het bezoek een mooie gelegenheid om te onderstrepen dat na het secundair technisch onderwijs, best hogere wiskundige en wetenschappelijke studies kunnen aangevat worden.
Dirk Frimout behaalde aan de Universiteit Gent het diploma van ingenieur elektronica (1963) en van doctor in de toegepaste fysica (1970). Hij studeerde verder aan de Universiteit van Colorado in de VSA en behaalde er een postdoctoraat in het laboratorium van atmosferische en ruimtelijke fysica, waarna hij zijn studies afsloot als burgerlijk elektrotechnisch ingenieur en als doctor in de toegepaste fysica. In 1977 stelde hij zijn kandidatuur als Europees astronaut. Tot in 1978 was hij werkzaam bij het BIRA.
Van 1978 tot 1984 was hij verbonden aan het ‘European Space Agency’ (ESA). Nadien verbleef hij in het Nederlandse Noordwijk bij het ‘European Space Research and Technology Center’ (ESTEC). Op 24 maart 1992 werd Dirk Frimout van op het Kennedy Space Center gelanceerd als eerste Belg in de ruimte. Aan boord van de shuttle Atlantis werkte hij mee aan de eerste fase van het Atlas-project. Na 143 toertjes rond de aarde en 214 vluchturen, landde hij op 2 april 1992 opnieuw op aarde in Florida.