31 okt 2024 - 18:10
NieuwsNu de samenleving razendsnel digitaliseert is het niet altijd gemakkelijk om vlot te kunnen werken met smartphone, tablet, laptop of computer. Daarom wordt in heel Vlaanderen en Brussel van 2 tot en met 10 november de ‘Digitale Week’ georganiseerd. Ook de Lierse Digibank die de inwoners ondersteunt om digitaal bij te blijven, voorziet met infoavonden, workshops en infosessies een extra aanbod. Voor de infoavonden en de workshops is vooraf inschrijven verplicht. Dit kan via www.lier.be/digitale-week of 03-491 67 79.
Maandag 4 november heeft van 19.30 tot 21.30 uur in de refter van het stadskantoor op de Dungelhoeffsite een infoavond over ‘Cybercriminaliteit’ plaats. Christophe Van Bortel van de Computer Crime Unit van de Federale Politie besteedt aandacht aan de meest voorkomende vormen van internetcriminaliteit, de werkwijze van oplichters, hoe oplichting herkennen, hoe er U tegen te beschermen en wat te doen wanneer je het slachtoffer bent van online criminaliteit. Dinsdag 5 november houdt Jef De Backker van Blenders van 19.30 tot 21.30 uur bij Thomas More, Antwerpsestraat 99, een uiteenzetting over ‘Artificiële Intelligentie’. Wat is het, wat kan het en hoe het te gebruiken? Woensdag 6 november snijdt Tara De Laet opnieuw van 19.30 tot 21.30 uur bij Thomas More, Antwerpsestraat 99, het thema ‘Sexting en Online Relaties bij Tieners en Jongeren’ aan. Ze werkt bij Sensoa rond seksueel grensoverschrijdend gedrag en sexting en beschikt over ruime ervaring over dit onderwerp. Zij staat stil bij vragen zoals Wat is sexting en Hoe past sexting binnen de seksuele ontwikkeling van jongeren. Verder geeft ze uitleg bij en voorbeelden van grensoverschrijdende sexting en geeft ze tips om als ouder of opvoeder een gesprek over sexting aan te gaan met jongeren.
Dinsdag 5 november heeft van 14 tot 16 uur in dienstencentrum De Waaier, Dorpsstraat 111 in Koningshooikt, een infosessie over ‘Accounts, wachtwoorden en wachtwoordkluizen’ plaats. Woensdag 6 november staan van 10 tot 12 uur liefst 3 workshops op het programma. Ze hebben als onderwerp: ‘E-reader introductie’ (in dienstencentrum Schoppeke, K. Davidlaan 25), ‘Orde op je computer’ (refter stadskantoor Dungelhoeffsite) en ‘Aan de slag met Itsme’ (leescafé Colibrant, Deensestraat 6). Vrijdag 8 november start telkens van 10 tot 12 uur in het leescafé van de bibliotheek een reeks van 3 lessen over ‘Calc van LibreOffice’. LibreOffice is een gratis kantoorpakket met programma’s die sterk gelijken op de programma’s van Microsoft Office. De lessen hebben plaats op 8, 15 en 22 november. Met vragen kunnen inwoners zonder afspraak terecht bij een digihelper in de verschillende digipunten in de stad. Deze digipunten bevinden zich in bibliotheek de Fé, Kardinaal Mercierplein 6: maandag tussen 10 en 12 uur, donderdag tussen 15 en 17 uur en vrijdag tussen 1O en 12 uur; het stadskantoor Paradeplein 2: maandag tussen 14 en 16 uur; dienstencentrum de Waaiern Dorpsstraat 111 Koningshooikt): vrijdag tussen 9.30 en 11 uur en dienstencndetrum Schoppeke, K. Davidlaan 25: vrijdag tussen 10 en 13 uur.
Tekst DéBé