23 mei 2022 - 15:10
NieuwsStad en OCMW Lier lanceerde vorig jaar de campagne rond het gebruik van het thuisloket dat altijd (24/24) en overal beschikbaar is. Inwoners kunnen zodoende steeds meer burgerzaken regelen van thuis uit.
Via het project ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’ ondersteunt de Vlaamse overheid steden en gemeenten om hun dienstverlening nog beter af te stemmen op de noden en verwachtingen van de burgers en ondernemers via innovatieve digitale toepassingen. De Europese Unie financiert dit project via ‘NextGenerationEU’. Het ressorteert onder ‘Vlaamse Veerkracht’, het relancebeleid van de Vlaamse regering om het economisch en maatschappelijk weefsel na Covid-19 te herstellen. De Vlaamse regering investeert daarin 4,3 miljard euro. Digitale tarnsformatie is één van de zeven pijlers van het relanceplan.
Via het programma ‘Vlaanderen Radicaal Digitaal’ investeert de Vlaams eregering in de digitale innovatie van haar dienstverlening en in een ‘slimmere’ overheid. Het deelproject ‘Burgerloket’ wil 12 administratieve processen vereenvoudigen, zoals de aanvraag van een e-ID, ene reispas of rijbewijs, een huwelijks- of geboorteaangifte, de erkenning van een kind … 37 steden en gemeenten, waaronder Lier, werken mee aan het project.
Via het platform ‘Mijn burgerprofiel’ zal iedereen zijn/haar burgerzaken vlot en eenvoudig kunnen opvolgen. Burgers en ondernemers vinden hierop een overzicht van al hun lopende dossiers bij Vlaamse, federale, provinciale en lokale overheden. Het is 24/7 beschikbaar en vormt een brug tussen de Vlaamse en lokale overheden, zodat alle processen, data en documenten gemakkelijk raadpleegbaar zijn.
Stad en OCMW zetten al langer in op digitalisering. Via het thuisloket op www.lier.be kunnen heel wat documenten digitaal aangevraagd worden. Door aan te melden via de e-ID of It’s Me kan een attest uit het bevolkingsregister, een akte van de burgerlijke standof een uittreksel uit het strafregister meteen gedownload worden.
Tekst: DéBé
Foto: RM