31 jul 2020 - 11:04
NieuwsAls gevolg van de coronacrisis ziet de ‘Zomer van 2020’ er in Lier anders uit dan de voorgaande jaren. Zo moet ‘Lierke Plezierke’ het ditmaal stellen zonder Lier Feest, Lier Centraal, Zomer in het Park, het Foodtruck Festival en vele andere vertrouwde evenementen. Ook de grote wijkkermissen moesten dit jaar van de kalender worden geschrapt. Hoe dit aanvoelt vroegen we aan enkele voorzitters. Vandaag is het de beurt aan Luc Peeters, de voorzitter van Lisp-Kermis.
Lier Belicht (LB): Wanneer drong het tot U en het comité door dat Lisp-Kermis op de helling zou komen te staan?
Luc Peeters (LP): We hadden al heel vroeg – dit wil zeggen in februari en nog vooraleer de lockdown werd afgekondigd – het gevoel dat de coronacrisis een verhaal van lange adem zou worden. We hadden al vlug het besef dat Lisp-Kermis niet op een veilige en comfortabele manier zou kunnen worden georganiseerd, iets waarnaar we al 15 jaar lang streven.
(LB): Wanneer ontving je officieel bericht dat de kermis niet kon doorgaan?
(LP): Een officiële mededeling hebben we niet ontvangen. Via officieuze en informele contacten richting stadsbestuur, was het voor ons reeds in maart duidelijk dat Lisp-Kermis niet zou kunnen doorgaan. Het leek immers uitgesloten om in de gegeven omstandigheden o.m. een rommelmarkt te organiseren langs één langgerekte steenweg.
(LB): Het programma van Lisp-Kermis zat al in elkaar?
(LP): De hoofdlijnen van het programma lagen vast en stoelden op de succesvolle onderdelen van de vorige jaren. We zouden van start gaan met een immer druk bijgewoonde bingo-avond, de andere dag gevolgd door een entertainment-show met cabaret, theater, humor en spektakel. De zaterdagavond werd in aanwezigheid van een live-orkest opgetreden door een bekende schlager-zanger(es). De zondag stond normaliter de grote rommelmarkt op het programma, gevolgd door een knallende afsluitingsavond.
(LB): Waren al contracten met artiesten getekend?
(LP): Artiesten en organisaties boeken we in de regel vrij laat, om op de meest recente evolutie van de showmarkt te kunnen inspelen. Er waren al wel informele contacten gelegd, maar nog geen definitieve boekingen afgesloten. Op dit vlak hebben we geen financieel verlies geleden. We zitten wel met vaste kosten, waar tegenover geen inkomsten staan.
(LB) Wat betekent het annuleren voor de medewerkers en de buurtbewoners?
(LP): Tal van onze trouwe bezoekers hebben de voorbije jaren uitgekeken naar de laatste kermis van augustus, om nog ééns een laatste maal uit de bol te gaan voor de herneming van de scholen en het werk. We hebben ongetwijfeld bijgedragen tot een betere samenhang in de buurt en tot een vlotte integratie van nieuwe bewoners. Op Lisp is de laatste jaren immers flink bijgebouwd.
(LB): Werden alternatieve formules overwogen?
(LP): Aanvankelijk hebben we uitgekeken naar mogelijke opportuniteiten. Zo dachten we even – met respect voor de corona-maatregelen – aan bvb. een bingo-moment of een eetnamiddag voor de buurtbewoners. Dit alles uiteraard in open lucht. Doch gelet op de beperkte groep die werd toegelaten en voorzeker na de beslissing van het schepencollege om tot september geen evenementen toe te laten, hebben we deze plannen meteen opbergen.
(LB): Kunnen wijkkermissen na het débacle van 2020 verder gratis aangeboden blijven?
(LP): Wanneer we in het najaar opnieuw ‘echt’ zouden kunnen vergaderen, hoop ik dat een samenkomst mogelijk is met de bevoegde schepen en de verantwoordelijken van wijkkermissen en evenementen. Met een ‘open mind’ zou kunnen besproken worden hoe de zomer in Lier er in de toekomst mogelijk zou uitzien. Kunnen daarbij aan bod komen: de alsmaar stijgende kostprijs van de artiesten, het dalende consumptiegedrag, de dalende inkomsten van sponsoring, hoe toch nog een kwaliteitsvol programma aanbieden, hoe omgaan met het systeem van verplichte reservaties en de bovengrens voor bezoekers en hoe en in welke mate kan de stad helpen?
Tekst: DéBé
Foto’s: Luc & Mon