De stille Lierse zomer 2020: geen kerselaerkermis

29 jul 2020 - 11:27

Nieuws

Als gevolg van de coronacrisis ziet de ‘Zomer van 2020’ er in Lier heel anders uitzien dan de voorgaande jaren. Zo moet ‘Lierke Plezierke’ het ditmaal stellen zonder Lier Feest, Lier Centraal, Zomer in het Park, het Foodtruck Festival en vele andere vertrouwde evenementen. Ook de grote wijkkermissen moesten dit jaar van de kalender worden gescharpt. Hoe dit aanvoelt vroegen we aan enkele voorzitters. Vandaag is het de beurt aan Marc Op de Beeck, de voorzitter van de Kerselaervrienden.

Lier Belicht (LB): Wanneer drong het tot U en het bestuur door dat Kerselaerkermis op de helling zou komen te staan?

Marc Op de Beeck (MODB): Eerlijk gezegd, vrij laat. Misschien tegen beter weten in bleef tot begin juni de hoop bestaan dat de kermis zou kunnen doorgaan. Alles was klaar om de promotie op gang te brengen. Het bestuur was ervan overtuigd dat de resterende 6 tot 8 weken zouden volstaan om alles netjes af te werken.

LB: Wanneer ontving je officieel bericht dat de kermis niet kon doorgaan?

MODB: Begin juni stuurde ik een e-mail aan schepen Rik Verwaest. Prompt kreeg ik na overleg binnen het schepencollege het antwoord dat alle evenementen – gelet op de richtlijnen van hogerhand – werden afgelast.

LB: Het programma van Kerselaerkermis 2020 zat volledig in elkaar?

MODB: Inderdaad, het was gebaseerd op de succesformule van de voorgaande jaren. Vrijdag zouden we van start gaan met een grote mosselsouper. Zaterdagavond zou het traditionele bal opgeluisterd worden door Pino en de band ‘The Bobbies’. Zondagavond zou een Nederlandse avond worden met de schlager- en carnavalzangeres Letty Pallet en de coverband ‘Mannen van Oranje’.

LB: De contracten met de artiesten waren al getekend?

MODB: Inderdaad. Bij de ondertekening moest 10 tot 15% als voorschot betaald worden. Tien dagen voor het optreden zou het resterende bedrag vereffend worden. Na lange, zenuwslopende onderhandelingen werd een vergelijk gevonden. De voorschotten zijn we helaas kwijt. We hebben ook het engagement moeten aangaan om bij de eerstvolgende editie via hetzelfde managementbureau te boeken.

LB: Wat betekent het annuleren van de kermis voor de medewerkers en de buurtbewoners?

MODB: Tijdens Kerselaerkermis doen we een beroep op zo’n 120 medewerkers. Weken vooraf zijn ze bezig met de praktische en vooral mentale voorbereiding. Velen leggen bij het begin van het jaar hun verlof vast in functie van de kermis en zijn nu duidelijk ontgoocheld. Allen missen de sfeer van de vergaderingen en het gevoel van samenhorigheid en betrokkenheid. Het is in principe de bedoeling om in het najaar – voor zover de omstandigheden het zullen toelaten – een ontspannende bijeenkomst voor de trouwe medewerkers te organiseren.

LB: Kunnen wijkkermissen na het débacle van 2020 in de toekomst verder gratis aangeboden blijven?

MODB: Dit is een belangrijke vraag die ook al aan bod kwam binnen ons bestuur. Een strekking is van oordeel dat de traditie van gratis aanbod moet behouden blijven. Anderen houden rekening met de realiteit en met de zware financiële last, die nog versterkt wordt door de coronacrisis. Op zoek gaan naar meer sponsoring nu vele bedrijven het moeilijk hebben, is ook geen evidentie. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd.

Tekst: DéBé

Foto’s: Luc en Mon

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.