De rosmolen wordt rap-op-stap kantoor

13 nov 2014 - 22:47

Nieuws

Het schepencollege nam de beslissing om het dienstencentrum De Rosmolen uit te bouwen tot een Rap-op-Stap kantoor. De welzijnsdienst van de stad Lier is sinds juni 2008 lid van het Steunpunt Vakantieparticipatie. De samenwerking werd op 21 december 2010 verlengd. Toen werd ook het charter voor samenwerking met het Steunpunt Vakantieparticipatie ondertekend.

Het recht op culturele en maatschappelijke ontplooiing is een sociaal grondrecht dat in de grondwet is ingeschreven. Onderzoek leert dat mensen minder deelnemen aan vrijetijdsbesteding omwille van te hoge drempels. Tegelijk wijst onderzoek uit dat zinvolle vrijetijdsbesteding niet beschouwd moet worden als luxe, maar belangrijk is voor de ontwikkeling. Zo groeit het sociaal netwerk en worden nieuwe ervaringen opgedaan.

Het Steunpunt Vakantieparticipatie promoot vakantiemogelijkheden en daguitstappen in eigen land met financiële kortingen voor mensen met een beperkt inkomen. Om het aanbod beter bekend te maken wordt een Rap-op-Stap kantoor georganiseerd. Rap-op-Stap is een laagdrempelig reis- en vrijedtijdsbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget.

Het Rap-op-Stap concept werd ontwikkeld door Horizont vzw., een Limburgse vereniging die vakanties die vakanties of andere vormen van vrijetijdsbesteding op maat voorziet voor mensen met een beperkt budget. Toerisme Vlaanderen werkt samen met deze organisatie. Vanuit de Vlaamse overheid wordt de opstart van Rap-op-Stap kantoren aangemoedigd met middelen ter ondersteuning.

Door het Rap-op-Stap kantoor in dienstencentrum de Rosmolen te integreren, wordt de werking volgens OCMW-voorzitter en schepen Marleen Vanderpoorten verzekerd door vrijwilligers die ook vandaag al vertrouwd zijn met de werking. Bovendien biedt het dienstencentrum een aangename en laagdrempelige ‘setting’. Het dienstencentrum doet vandaag trouwens al dienst als aanspreekpunt voor mensen in armoede.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.