‘de passie’ verovert Lier

09 feb 2018 - 11:34

Nieuws

Zaterdag 24 maart wordt op de Grote Markt van Lier in openlucht het totaalspektakel ‘De Passie’ opgevoerd. Het wordt een verhaal over vriendschap, macht, verraad en verzoening, lijden en opoffering, zwakte, idealisme, afkeer en ongeloof, liefde, dood en verdriet, nieuw leven en hoop. ‘De Passie’ werd in het stadhuis voorgesteld in aanwezigheid van o.m. bisschop Johan Bonny en schepen Rik Verwaest.

In 2006 werd in Engeland ‘The Manchester Passion’ opgevoerd. Het was een mix van toneel, muziek en projectie. 5 jaar later volgde in Gouda in Nederland, waar ‘De Passie’ uitgroeide tot een groots jaarlijks evenement. Vorig jaar volgden ruim 3,2 miljoen kijkers het gebeuren via het TV-scherm. Op 17 april 2014 werd ‘De Passie’ een eerste maal opgevoerd in Vlaanderen. In Merchtem fungeerde Rik Torfs als verteller en Geena Lisa als Maria. Op 19 maart 2016 was het de beurt aan Ieper, waar het lijden van Jezus werd verbonden aan het lijden tijdens Wereldoorlog I.

‘De Passie’ is het belangrijkste verhaal uit de christelijke traditie en handelt over de laatste dagen van Jezus van Nazareth. O.m. het laatste avondmaal, het verraad door Judas, de veroordeling van Jezus, de kruisweg en de kruisiging, komen aan bod. Het verhaal eindigt met Pasen, met de verrijzenis van Jezus Christus. Op 24 maart wordt ‘De Passie’ als multimediaal spektakel opgevoerd op de Lierse Grote Markt. De regisseurs Johan De Paepe en Ward Bal zorgden voor een moderne inkleding met Nederlandstalige nummers van o.m. Bart Peeters en Bazart.

Medewerking wordt verleen d door bekende acteurs zoals Frie Souffriau (Maria Magdalena), Ann Pira (Maria), Mark Tijsmans (Judas), Door Van Boeckel (Kajafas), Jos Dom (Pontius Pilatus), Dries de Bakker (Petrus), Bart Van Nieuwenhove (Johannes) en Pieter-Jan De Paepe (Jezus). Daarnaast verschijnen ook lokale talenten op het podium zoals: Charly Van den Borre, Nick Celis, Anke Slaets, Saskia Van den Kieboom, Jos De Haes, Jef Vingerhoets, Geert Janssens, Stanislas Bruynseels, Benjamin Torfs, Cindy Mannens, Alix Hoefkens, Gert-Jan Janssens, Jan Ceulemans en Serge Verberckmoes.

2O vrijwilligers zijn onder leiding van het kwartet Wim Selderslaghs, Anke Mertens, Kaatje De Meester en Filip Ceulemans, al een jaar bezig met de voorbereiding. Op24 maart worden 10.OOO toeschouwers verwacht. Al 18 bussen brengen belangstellenden naar Lier. Een plaatsje op de tribune kost 25 euro. Van de 1.445 plaatsen zijn er al 1.2OO gereserveerd. 2.25O 12-jarige vormelingen sluiten hier hun vormingsdag af. Op Paasmaandag wordt het hele gebeuren uitgezonden door de regionale TV-zenders.

De dagen vooraf wordt het Passiekruis van Ieper naar Lier gedragen doorleden van plaatselijke jeugdbewegingen. Het kruis vertrekt op 14 februari in Ieper n, bereikt via Roeselare, Sint-Amandsberg, Dendermonde, Puurs en Mechelen, uiteindelijk Lier. Op 24 maart wordt om 17 uur in de Sint-Gummaruskerk door Mgr. Johan Bonny een palmviering opgedragen. Voor meer info, zie www.depassie.be.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.