30 mei 2021 - 15:43
NieuwsVorige week werden bij renovatiewerken in de tuin van een woning in de Lantaarnstraat drie obussen uit W.O. I opgegraven. De stad kreeg het toen hard te verduren. Nadat ze na dagenlange beschieting op 4 oktober 1914 door het Duitse leger werd ingenomen, volgde in de nacht van 5 op 6 oktober 1914 een fel tegenoffensief waarbij de Belgische soldaten werden bijgestaan door Britse mariniers. Bij de lijf-aan-lijf gevechten van ‘de slag aan de Nete’ vielen tal van slachtoffers te betreuren.
De gesneuvelde soldaten werden zo goed en zo kwaad als het kon ‘door vriend en vijand’ ter plaatse begraven. Toen de Lierse bevolking terugkeerde van de vlucht, werden zo’n 50 soldaten ontgraven en behoorlijk herbegraven. Toen ook het stadsbestuur was teruggekeerd, werd het bevel gegeven om de lijken over te brengen naar de stedelijke begraafplaats aan de Mechelsesteenweg. Een opdracht die met zorg en eerbied wekenlang werd uitgevoerd door arbeiders aangeduid door de stad. Op het bureel van de burgerlijke stand werden alle gevonden voorwerpen en kentekens zorgvuldig bewaard, zodat het grootste deel van de gesneuvelde soldaten geïdentificeerd kon worden. Uiteindelijk sneuvelden zo’n 255 Belgische soldaten – w.o. 17 soldaten die overleden in het gasthuis van Lier -, 72 Duitsers en 17 Engelsen. De gesneuvelde Belgische soldaten lagen verspreid buiten de Mechelsepoort (rond het Ringenhof, op Lachenen en langs de Mechelse- en Lintsesteenweg), in 65 putten met 4 tot 25 lijken.
Het lijk van 37 Duitsers werd gevonden buiten de Mechelsepoort, buiten de Leuvensepoort en op de stadsvest nabij de Antwerpsepoort. De Engelse gesneuvelden lagen vooral buiten de Antwerpsepoort, nabij de Lisperpoort, in de tuin van een huis op de Grote Markt en in de hof van het Casino. Het overbrengen van de gesneuvelden naar de stedelijke begraafplaats aan de Mechelsesteenweg was nog aan de gang, toen de Duitse overheid in april 1915 besliste om nabij het Ringenhof een militaire begraafplaats aan te leggen. Op 16 september 1916 werd de grond hiervoor voor 11.782 frank aangekocht van het Bestuur van de Gast- en Godshuizen van Lier. Het plan voor de aanleg van deze soldatenbegraafplaats werd ontworpen door provinciaal bouwmeester Edward Careels. Van de 255 gesneuvelde Belgische soldaten waren er 15 uit Kessel, 7 uit Lint, 4 uit Emblem en 4 uit Koningshooikt. Van de 72 Duitse soldaten werden er 16 gedood in Koningshooikt.
Tekst: DéBé
Foto’s: Archief Felix Struyf