14 okt 2022 - 20:58
NieuwsDe Podiumacademie Lier bestaat in 2022 100 jaar. Het feestprogramma werd via ‘Lier Belicht’ al toegelicht. Vandaag wordt aandacht besteed aan de rijke geschiedenis van de academie. Deze bijdrage danken we aan Walter Sluydts, jarenlang administratief medewerker van de academie en bijzonder begaan met de geschiedenis van zijn stad. Het volledig resultaat van zijn opzoekwerk verschijnt in mei 2023 in boekvorm. Vandaag wordt aandacht besteed aan enkele belangrijke momenten.
Op 18 oktober 1922 wordt de Lierse stedelijke muziekschool geopend in het Hof Van Gee(r)truyen aan de huidige Netelaan. Onder leiding van de eerste bestuurder Frans Boogaerts werd van start gegaan met een zestigtal leerlingen. Tegen het einde van het eerste trimester is dit aantal al meer dan verdubbeld. Op 24 maart 1923 wordt een eerste bescheiden leerlingenvoordracht gehouden, waarna de prijsuitreiking van het eerste schooljaar plaats heeft in een bomvol Vredeberg. Bij de start van het tweede schooljaar dreigen ouders ermee om hun dichters thuis te houden als de lessen nog langer gemengd worden gegeven. Prompt wordt een eerste vrouwelijke leerkracht in dienst genomen om aan de meisjes les te geven. De daaropvolgende jaren kent de muziekschool een gestadige groei. In 1928 wordt door het Ministerie van Wetenschap en Kunsten toestemming gegeven om de naam van de school te veranderen in muziekacademie. Langzaam treedt de school ook meer en meer naar buiten om Lierse evenementen muzikaal op te luisteren. Eén van de hoogtepunten is de uitvoering van ‘Onze Torens’ bij de inhuldiging van de Zimmertoren in 1930. In 1933 verhuist de muziekacademie samen met de tekenacademie naar het Oud College op de Vismarkt. Eind 1939 worden de lokalen opgevorderd door de militaire overheid. Gelukkig biedt de Stedelijke Meisjesschool in de Schoolstraat (Abtsherbergstraat) een oplossing. Op 19 augustus 1950 overlijdt bestuurder Frans Boogaerts, die wordt opgevolgd door Jos Van Looy. Onder zijn leiding vinden groots opgezette concerten plaats waarvoor de academie samenwerkt met koren uit Lier en omstreken en met gerenommeerde solisten. Legendarisch is alvast de uitvoering van ‘De Messias’ in de Sint-Gummaruskerk n.a.v. de Sint-Gummarusfeesten in 1965. In 1967 worden in Zandhoven, Berlaar, Boechout en Nijlen filialen opgericht. Later komen daar nog Ranst, Lint en Malle bij.
Wanneer in 1969 de voormalige residentie van de Jezuïeten aan de Gasthuisvest door de stad wordt aangekocht, wordt daar vanaf 1973 de muziekacademie gehuisvest. In 1992 gaat directeur Jos Van Looy met pensioen en wordt hij opgevolgd door Freddy Mariën. Deze voert een laagdrempelig instroombeleid, waardoor de leerlingenaantallen jaar na jaar stijgen. Onder zijn leiding zal de academie uitgroeien tot de grootste van Vlaanderen. In 1997 wordt het 75-jarig bestaan gevierd met onder meer de oprichting van een herdenkingsmonument, de Begijnhofhappening met optredens van meer dan 1.000 leerlingen en de creatie van de musical ‘Pallieter’ naar het boek van Felix Timmermans. Bij de milleniumwissel telt de academie meer dan 2.500 leerlingen, 150 leerkrachten en 6 filialen. Niet alleen kwantiteit, maar ook kwaliteit staat hoog in het vaandel. Talrijk zijn de leerlingen die later een professionele carrière in de kunstsector zullen uitbouwen. Vanaf 200’ wordt de jaarlijkse opendeurdag vervangen door groots opgezette LIERische Kunsten in en rond de academie. Ter gelegenheid van de ingebruikname van de Jezuïetenkerk gaat in 2005 de opera ‘Una Odissea’ van Marco Beasly en Guido Morini in première. Bij het 85-jarig bestaan in 2007 slaan de academie en de Lierse open-monumentenvereniging Eduard Bressinck de handen in elkaar voor de creatie van de musical ‘De Ster’. In 2013 wordt Freddy Mariën departementshoofd aan het Antwerpse Conservatorium. Sindsdien wordt de academie geleid door het directeursduo Geert Hendrix en Erwin Scheltjens. In de moeilijke COVID-19 tijden werd steeds een oplossing gevonden om de academie draaiende te houden. In juni 2021 wordt de lange benaming Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans vervangen door de gebruiksvriendelijke naam Podiumacademie Lier. Momenteel heeft de academie 3.400 leerlingen, 160 leerkrachten, 7 vestigingsplaatsen en 56 instrumenten.
Tekst: DéBé
Foto: RM