02 apr 2022 - 05:36
NieuwsDe coronacrisis en het uitgebreide gebruik van het internet zorgden er voor dat criminelen ook hun weg vonden op het internet. Het grote aantal potentiele slachtoffers en de anonimiteit maken het aantrekkelijk om zo mensen op te lichten.
Criminelen worden steeds vindingrijker, en naast Pinching zien we nu ook het gebruik van whatsapp berichtjes, mails ( zogezegd van de overheid) en telefoonoproepen om via persoonlijke gegevens “problemen” op te lossen.
In 2021 noteerde de Lierse politie voor meer dan 1,55 miljoen euro meldingen van cyber criminaliteit waarbij slachtoffers grote sommen spaargeld kwijt geraken.
Burgemeester Verwaest was geschokt als hij de hoge cijfers ter inzage kreeg.
Je kan vandaag bijna niet zonder internetgebruik . Maar er zijn nogal wat gebruikers die niet zo vertrouwd zijn met de werking van banken en overheidsdiensten waardoor zij makkelijke slachtoffers zijn. Een moment van onoplettendheid kan zware gevolgen hebben.
Commissaris Sophie Raeymaekers gaf een aantal voorbeelden van emotiefraude waarbij de oplichters zich voordoen als een bekende (neef, vriend enz.) er zijn slachtoffers gekend die zo tot 100 000 euro verloren.
Op verschillende manieren probeert de Lierse politie extra stappen te ondernemen:
Er zijn interne opleidingen om de agenten er mee vertrouwd te maken
De recherchecapaciteit wordt vergroot
Samen met de preventiedienst van de stad wordt er extra op ingezet
De wijkagenten kregen extra opleiding
En er worden infomomenten opgezet tijdens de maanden mei en juni in de verschillende Wijkhuizen
Maar de belangrijkste regel is: Wat te mooi is om waar te zijn is meestal NIET waar!
Tekst en foto’s: Luc Peeters
Eindredactie: RM