Csa kraakvers.bio bouwt een duurzame constructie

07 dec 2018 - 12:07

Nieuws

In 2016 ging Ioanna Simionescu op de ‘Kruyk Boter Hoef’ in de Misstraat in Koningshooikt van start met ‘CSA Kraakvers.bio’, een project van biologisch geteelde gemeenschapslandbouw. Op maandag 10 december gaat op de boerderij de bouw van een originele, duurzame constructie die bestaat uit strobalen bezet met leem, van start.

‘CSA Kraakvers.bio’ omvat groenten- en fruitbedden, hoogstambomen met gemengd fruit van oude rassen, bloembakken met eetbare en geneeskrachtige planten, legkippen en schapen. Akkervogels, honingbijen en vlinders vinden hier voedsel en een schuilplaats. Op de boerderij kunnen mensen rechtstreeks hun biologische groenten en fruit komen oogsten. ‘CSA Kraakvers.bio’ biedt ook vormingstrajecten aan, gericht op jobs in de stadslandbouw en op de productie van lokale, duurzame voeding. Educatieve projecten zoals boerderijbezoeken voor scholen en kinderopvangcentra, creatieve kinderkampen en workshops, worden gedragen door de zusterorganisatie ‘vzw Aardeco’.

In samenwerking met de afdeling ‘Duurzaam wonen’ van de Steinerschool Lier, wordt op maandag 10 december gestart met de verbouwing van een ruimte, zodat de leerlingen praktijkervaring kunnen opdoen en zelf een project volledig kunnen uitvoeren. De constructie zal bestaan uit muren van strobalen, die met leem worden bezet. De strobalen worden geproduceerd door een granenboer uit Beveren. Voor het project zijn liefst 1.000 strobalen nodig. De helft ervan wordt gefinancierd door de provincie Antwerpen. Voor de andere helft wordt een steunactie opgezet. Een strobaal kan aangekocht worden voor 3 euro. Het overeenstemmende bedrag dient overgeschreven te worden op rekeningnummer BE35 7360 4000 0137, BIC KREDBEBB, met de vermelding ‘steun strobalen’. Voor wie deze zeldzame, duurzame bouwtechniek wil leren, worden de komende maanden meerdere kijk-, doe- en leerdagen georganiseerd. Maandag 10 december worden de eerste honderden strobaken geleverd.

Tekst: DéBé

Foto’s: CSA

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.