ZOEKTOCHT NAAR NIEUWE LIERSE BELLEMAN 0F – VROUW

In het vooruitzicht van de Ommegang op 2 en 9 oktober aanstaande gaan de Gezellen van ’t Groot Volk op zoek naar een nieuwe Lierse Belleman of –vrouw. Zaterdag 10 september organiseren de Gezellen in samenwerking met de stad, de Gentse Orde van de Belleman en de overkoepelende Gilde van de Bellemannen een wedstrijd voor de verkiezing van een nieuwe Lierse Belleman of –vrouw.

Een Belleman is geïnspireerd door de figuur van de nu verdwenen stadsomroeper die eeuwenlang al roepend de aandacht van het volk trok voor belangrijke officiële mededelingen tot aankondigingen van verkopen of kermissen na de zondagsmis. Zijn rol was belangrijk omdat er toen bij gebrek aan kranten en moderne technologische middelen, weinig algemene, publiek communicatiemiddelen bestonden. Vandaag is de rol van een Belleman vooral ceremonieel bij de opening van een evenement of een nieuw gebouw, of naar aanleiding van een jubileum of een andere plechtige gebeurtenis. De laatste Lierse Belleman was de in 2010 veel te vroeg overleden Marc De Belder, die bekend stond als de vriendelijkste straatveger van Lier. Traditioneel is een Belleman een man, maar ondertussen zijn er in Vlaanderen ook enkele vrouwen  die deze functie uitoefenen. De Belleman moet over een bepaalde persoonlijkheid en een aantal belangrijke vaardigheden beschikken. Ten eerste is hij of zij een sociaal persoon, met een groot hart voor zijn stad of gemeente, die geen spreekangst mag hebben. De betrokkene heeft een luide, maar vooral klare stem die klinkt ‘als een klok’.

 Het roepen heeft niet per se in het Algemeen Nederlands te zijn, zolang de boodschap het voor het publiek maar duidelijk is. De Belleman trekt de aandacht van het publiek door luid met de bel te rinkelen en opent met de woorden ‘Aandacht! Aandacht!’ en sluit af met ‘Men zegge het voort’. De roep mag inhoudelijk niet religieus, politiek getint of kwetsend zijn. De Belleman moet ook animo en enthousiasme creëren bij het luisterende publiek. De wedstrijd heeft op zaterdag 10 september plaats in de Lierse binnenstad en begint om 11 uur op de zaterdagse markt aan de pui van het stadhuis. Verder zijn er opdrachten aan de zitkade aan het Felix Timmermansplein, op het Zimmerplein en op het Begijnhof, om te eindigen aan de kade van de Koninklijke Moedige Bootvissers. De jury is samengesteld uit een afvaardiging van het college van burgemeester en schepenen en de organiserende verenigingen. Meer informatie over de opdrachten is te vinden op www.ommeganglier.be. Wie zich kandidaat wil stellen, stuurt uiterlijk op 3 september 2022 een mailtje naar info@gezellenvantrgootvolk.be, met de vermelding van naam en voornaam, adres, leeftijd, emailadres, telefoon- en/of gsm-nummer en een korte verantwoording waarom men zich kandidaat stelt. 

Tekst: DéBé

Foto: RM

Begindatum: 
maandag, 1 augustus, 2022
Einddatum: 
maandag, 1 augustus, 2022

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK