WINTERSE VREDESWANDELING VOOR GAZA

Ondanks de winterse weersomstandigheden hebben naar schatting zo’n 200 personen verzameling geblazen aan de vredesboom op de Davidsvest en deelgenomen aan de vredeswandeling via de stadsvesten naar cultuurcentrum Vredeberg. Daar volgde een zitting waar Palestijnse mensen getuigenis aflegden over de gebeurtenissen in Gaza.

De vredeswandeling en de daarop volgende bijeenkomst waren een initiatief van ‘Vrede voor Gaza’, opgezet door bezorgde burgers, de vzw Mondiale Werken en de Lierse Diversiteitsraad. Voorzien van warme kleding, paraplu’s tegen de sneeuw en Palestijnse vlaggen die in de vredesboom werden opgehangen, werden de aanwezigen toegesproken door Dominic Van Oosterwyck. Gewapend met kaarsjes en lichtjes werd door de sneeuw via het Spuihuis en de Mosdijk opgestapt naar cultuurcentrum Vredeberg. Hier werden getuigenissen gebracht door o.m. Yasmin die met haar man en kinderen Gaza wist te ontvluchten, maar nog familie ter plaatse heeft, en door persfotograaf Sanad Latefa, die door hem genomen foto’s van Gaza toonde. Ter plaatse werd nogmaals verwezen naar de open brief aan het stadsbestuur, naar de online petitie die nog loopt tot einde december en naar de oproep naar alle politieke fractie vertegenwoordigd in de Lierse gemeenteraad, om een motie in te dienen.

Het stadsbestuur heeft blijkbaar ernstige redenen om niet in te gaan op de oproep. De enige reactie komt van het Vlaams Belang Lier-Koningshooikt, volgens dewelke ‘het gaat om een éénzijdige anti-Israël actie. De Lierenaars en Hooiktenaars worden onder druk gezet om geen goederen of producten meer te kopen van bedrijven die handel drijven met Israël’. Het Vlaams Belang is verder ‘niet te spreken over het feit dat de rijkelijk gesubsidieerde vzw Mondiale Werken (de convenant met de stad richt de focus op onderwijs, taalverwerving en werk) en de Lierse Diversiteitsraad betrokken zijn bij een pro-Palestijns protest’. Het wil dan ook ‘alle subsidies stopzetten voor organisaties die segregatie aanwakkeren en versterken door minderheden aan te moedigen zich louter terug te plooien op hun etnisch-culturele afkomst’.

Tekst  DéBé

Foto  Luc Peeters

Begindatum: 
woensdag, 6 december, 2023
Einddatum: 
woensdag, 6 december, 2023

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK