WANDELEN DOOR EMBLEM

Onafgezien van de wisselende coronamaatregelen verdient het aanbeveling om zoveel mogelijk vrije tijd in openlucht door te brengen. Fietsen en wandelen zijn dan ook in. Daarbij is het niet nodig om verre oorden op te zoeken. De eigen omgeving biedt voldoende mogelijkheden. Zo zoeken tal van wandelaars en fietsers de dijken van de Kleine Nete en het Netekanaal in buurgemeente Emblem op. Ook een wandeling in het dorp is de moeite waard.

De wandeling gaat best van start aan de Sint-Gummaruskerk. Wie met de wagen komt, kan deze in de onmiddellijke omgeving stallen. In haar huidige vorm dateert de kerk van 1855. Ze bezit enkele ‘bescheiden’ kunstwerken zoals een schilderij uit het voormalige Karthuizersklooster van Lier en enkele opvallende heiligenbeelden. Over de kerk staat de Villa Van Ocken, een statige herenwoning gebouwd in de 19de eeuw. Een opmerkelijk gebouw(tje) staat in de Dorpstraat tussen het nummer 28 en 30. Het is opgetrokken in rode baksteen en deed destijds dienst als gevangeniscel. Aan de overkant staat het Gildenhuis, vandaag het Dorpscafé. Het dateert van 1931, toen Emblem een bloeiend verenigingsleven kende. Eén van de blikvangers is ongetwijfeld het gemeentehuis met belforttoren, dat opgetrokken werd tussen 1896 en 1903. De plannen werden getekend door bouwmeester Jaak Winders uit Antwerpen. 

Vlakbij de oprit naar het Netekanaal staat de Villa Nethedal. Ze werd als Villa Emma gebouwd in 1900 en kreeg in 1928 haar huidige naam. Aan de overzijde van het kanaal ligt het Badhuis, dat als ‘Maison des Bains’ tussen de beide wereldoorlogen door de betere burgerij druk bezocht werd. Terug in het dorp kan aan de Ambelweg een bezoek worden gebracht aan het kerkhof met opvallend monument van de gesneuvelden van de beide wereldoorlogen. Het meest bekende monument is allicht de Sint-Gummaruskapel, die opgericht werd op de plaats van het wonder van de bron. In 1477 werd hier een houten kapel gebouwd. Ze werd heropgebouwd in 1691 en in 1740 uitgebreid met de overwelving van de bron. Tijdens de eerste helft van de 19de eeuw was de kapel nog een drukbezocht bedevaartoord. Andere bezienswaardigheden verder gelegen van de dorpskom zijn de Allierse kapel langs de Liersesteenweg (opgericht in 1719), de jachthaven van Emblem, de landelijke paden en de ongerepte natuur.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
donderdag, 30 december, 2021
Einddatum: 
donderdag, 30 december, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK