VRUCHTBARE COLLECTIEDAG IN LIER

In het vooruitzicht van de waardige herdenking van wereldoorlog I, organiseert de provincie samen met de regionale erfgoedcellen collectiedagen.

Tijdens deze dagen is het de bedoeling om zoveel mogelijk verhalen, voorwerpen, documenten en foto’s te registreren, te digitaliseren en op te slaan in de centrale erfgoeddatabank van Europeana 1914-1918.

Na Turnhout en Balen kwam Lier aan de beurt. Zo’n 35 belangstellenden boden zich aan in cultuurcentrum de Mol en werden er opgewacht door een panel van deskundigen, w.o. leden van de erfgoedcel Kempens karakter en het Liers Genootschap voor Geschiedenis.

Na afloop konden tal van waardevolle voorwerpen, foto’s, documenten en verhalen aan de collectie toegevoegd worden. In Lier werden tal van merkwaardige medailles en brevetten voorgelegd.

Bijzonder opvallend waren de foto’s van de opgravingen van gesneuvelde militairen bij de slag om Antwerpen in 1915, sjaaltjes met het volkslied van België, Frankrijk en Engeland en het dagboek van een soldaat.

Collectiedagen hebben nog plaats in het Fort van Breendonk (zaterdag 19 oktober), kasteel Le Paige in Herentals (zaterdag 14 december), het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in Mechhelen (donderdag 27 februari 2014), het kasteel d’Ursel in Hingene (zondag 2 maart 2014) en het Arboretum in Kalmthout (zondag 23 maart 2014).

 Meer info op: www.antwerpen1914-1918.be en www.europeana 1914-1918.eu/nl.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK