VRIJE INWANDELING VAN NATUURGEBIED NAZARETH

Omwille van corona moest de officiële inwandeling van het natuurgebied Nazareth-Zuid en Nazareth-Noord en het educatief wandelpad, al enkele malen uitgesteld worden. Natuurpunt afdeling de Wielewaal biedt de bevolking zaterdag 17 en zondag 18 april de gelegenheid om het gebied vrij en met respect voor de coronamaatregelen in te wandelen.

Bij het einde van de jaren ’70 en het begin van de jaren ’80 zorgden o.m. Walter Van Spaendonck, Geert Verreet, Rudy Meeus en Ludo Van den Broeck ervoor dat het gebied op het gewestplan groen werd ingekleurd. In 2016 verwierf Natuurpunt hier ruim 40 hectare waardevol natuurgebied. Het gebied van Nazareth-Noord ligt ten Noorden van de spoorlijn Lier-Herentals, geprangd tussen het Netekanaal en de Kleine Nete. Via openbare verkoop en onderhandelingen met het OCMW en enkele particulieren, werd hier 16 hectare aangekocht. In deze omgeving groeit o.m. het uiterst zeldzame zomerklokje. Ook aan de Kromme Ham werd 8 hectare verbost heidegebied en weiland aangekocht.  De percelen sluiten aan bij de eerder verworven natuurgebieden vlak over de Wolfsbeek op de grens met Kessel. Nazareth-Zuid is het gebied tussen de Kleine Nete en de Nazarethdreef. 

Via openbare verkoop werd hier 20 hectare aangekocht, die werd uitgebreid met een perceel van het OCMW en van een particulier. Het gebied bestaat uit drassige bossen in het Noorden, verboste moeraspercelen in het middenstuk en enkele maaibare percelen met veel botanisch potentieel in het Zuiden. In dit natuurgebied werd een educatief bewegwijzerd wandelpad aangelegd. Op de Netedijken werden trapconstructies voorzien. Doorheen de kern van het bosgedeelte kwam een knuppelpad. Natuurpunt zorgde voor educatieve borden, rasters en poorten. Een natuurliefhebber schonk een zitbank die werd opgesteld aan de slenk ter hoogte van het knuppelpad. Het vertrek en het eindpunt van de wandeling zijn voorzien aan de fiets- en wandelbrug aan de Sionsite. In een groen brievenbusje bevinden zich gratis wandelfolders met een kaartje en educatieve uitleg. Tijdens de wandeling zijn enkele infomomenten voorzien.

Tekst: DéBé

Foto: ROM

Begindatum: 
zaterdag, 17 april, 2021
Einddatum: 
zondag, 18 april, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK