VOETBALLEGENDE FONS DRESEN OP NAAR DE 90

Over enkele dagen (24 juli) viert Fons Dresen – van 1948 tot 1957 de legendarische doelman van K Lierse SK – zijn 90ste verjaardag. In het vooruitzicht hiervan hadden we een gesprek met deze spraakwaterval, die nog steeds over een encyclopedisch geheugen beschikt.

Fons Dresen werd op 24 juli 1931 op het Lisp geboren, rechtover het stadion van de Sportkring. Zijn zorgeloze jeugdjaren bracht hij dan ook hier door. Kleine Fons was een vinnig baasje die om zijn energie kwijt te raken naar de Oefenschool aan het Kluizeplein, de muziekschool (om piano te leren) en de tekenacademie werd gestuurd. Het stond in de sterren geschreven dat hij bij de Sportkring zou gaan voetballen van zodra dit kon en mocht, ook al primeerden volgens zijn moeder de studies. Nog voor zijn 12de tekende hij een aansluitingskaart. Hij viel meteen op bij de cadetten – waar hij aanvankelijk als centervoor aantrad -, de scholieren en de juniors. Toen er geen keeper beschikbaar was moest hij in de goal gaan staan, om er niet meer uit te komen. In 1948 maakte hij als junior zijn debuut in de eerste ploeg. Eén van zijn eerste matchen als titularis speelde hij op Cercle Brugge. Onderweg hield de spelersbus halt in Gent, om er de meegebrachte boterhammen op te eten. Het gebeurde al ééns dat na de training door ‘de Frutter’ uit Broechem ‘fricassé’ werd aangeboden. Ook mosselen stonden al ééns ‘op het menu’. 

Na 10 seizoenen en bijna 200 officiële wedstrijden, kwam er in 1957 een haar in de boter. Fons hield het voor bekeken op het Lisp, speelde een oefenwedstrijd met CS Verviers tegen de Poolse nationale ploeg en trok voor 3 seizoenen naar Thor Waterschei. Toen hij tekende kreeg hij voor de verplaatsingen een nieuwe auto en werd Lierse 800.000 BEF rijker. Met dit geld werd ene Lucien Olieslagers aangekocht. Na een zwaar auto-ongeval en nog ééns 83 matchen op het hoogste niveau, hield Fons het ook in Limburg voor bekeken. In eigen stad ging hij vervolgens aan de slag als speler-trainer bij TSV Lyra in 3de klasse. Hier stopte hij in 1966 op 35-jarige leeftijd definitief met voetballen. Reeds als jeugdspeler werd Fons in de nationale selecties (scholieren, juniors) opgenomen. Hij speelde meermaals met de B-ploeg en versierde 7 selecties en 4 officiële caps met de nationale A-ploeg. Als doelman scoorde hij in zijn loopbaan liefst 25 doelpunten en werd hij vooral gevreesd voor zijn strafschoppen en vrije trappen. Hij speelde met de Lierse Entente en werd verkozen in het Lierse elftal van de eeuw. 

Fons Dresen was een veelzijdige sportman. Hij beoefende de bokssport en was aangesloten bij een Antwerpse boksclub. Samen met zijn echtgenote speelde hij basket. Als lid van AC Lyra nam hij tijdens de eerste helft van de jaren ’50 deel aan de Belgische atletiekkampioenschappen, waar hij schitterde in het hinkstapspringen en de tienkamp. Daarnaast was Fons Dresen voorzitter van de Vereniging van Belgische Voetbaltrainers en van de Lierse Sportraad. Hij werd als lesgever uitgenodigd om in het nationaal trainingscentrum van de KNVB in Zeist, hij gaf gedurende 18 jaar les aan de Heizelschool, coördineerde 36 jaar lang de voetbalkampen van Sporta en schreef een trainingsboek voor keepers. Wanneer hij vandaag bijna 80 jaar in de tijd terugkijkt, heeft K Lierse SK kleur en inhoud gegeven aan zijn leven. Hij volgt het clubleven nog steeds van nabij en zetelt in het bestuur van de Vriendenkring van Oud-Spelers. Ook het voorbije EK heeft hij als eminente voetbalkenner aandachtig gevolgd. Jammer genoeg is de voetbalsport vandaag volgens hem vooral de tegenstrever beletten om voetbal te spelen. Als penaltyspecialist kan hij niet begrijpen dat in de finale liefst 5 van de 10 strafschoppen werden gemist.

Tekst: DéBé

Foto's: Archief Fons Dresen

Begindatum: 
donderdag, 22 juli, 2021
Einddatum: 
donderdag, 22 juli, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK