VLEERMUIZENNACHT IN FORT VAN OELEGEM

Op 28 augustus neemt Natuur 2000 in het Fort van Oelegem deel aan de vleermuizennacht, die voor de 25ste maal georganiseerd wordt door Eurobats, de Europese verdragsorganisatie voor de bescherming van de vleermuizen. De Vlaams Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubehoud beheert sinds 1984 de overwinteringskolonie van vleermuizen in het Fort, die de belangrijkste in Vlaanderen is. 

Tijdens de winter verblijven hier bijna 1.500 vleermuizen, waaronder enkele bedreigde soorten. Op zomeravonden komen ze soms urenlang boven de fortgracht op insecten jagen. Hun voor mensen niet hoorbaar jachtgebrul kan opgevangen worden met een ‘Bat Detector’. Vleermuizen gebruiken echolocatie om te navigeren en om voedsel te zoek in het donker. Hierbij stoten ze ultrasone geluiden uit. Botsen die tonen tegen een prooi of een obstakel, dan vangen de vleermuizen de teruggekaatste echo op. Zo weten ze perfect waar hun prooi zich bevindt of hoe ze zichzelf moeten bijsturen. Een ‘Bat Detector’ zet de ultrasone geluiden van de vleermuizen om in geluiden die hoorbaar zijn voor de mens. Op deze manier helpt het toestel de vleermuizen te lokaliseren. 

De belangstellenden worden op 28naugustus om 20 uur verwacht op de brug voor het Fort, Goorstraat 19 in Oelegem. Eerst wordt een uitgebreide briefing gegeven over de vleermuizen en over het monument. Daarna volgt een rondleiding doorheen de gebouwen van het Fort, waarbij ook de overwinteringsplekken getoond worden. Tenslotte gaat het richting fortgracht om er met behulp van ‘Bat Detectors’ de insectenjacht van de vleermuizen te volgen. Binnen in het Fort staat een vleermuizententoonstelling opgesteld en kan een brochure over het leven van de vleermuizen en andere natuurdocumentatie aangekocht worden. Vooraf inschrijven is verplicht via info@fortoelegem.be of 0475-29 04 87, net als het dragen van een mondneusmasker. Desinfecterende handgel is aanwezig. Gevraagd wordt om waterdicht schoeisel en warme kledij te dragen en een zaklamp mee te brengen. De inschrijvingsprijs bedraagt 6 euro voor volwassenen en 5 euro voor -12-jarigen. 

Tekst: DéBé

Begindatum: 
zaterdag, 28 augustus, 2021
Einddatum: 
zaterdag, 28 augustus, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK