VIABUILD BENUT GROENE WERFKEET OP ZONNE-ENERGIE

Na de fietstunnel onder de Ring bouwt Viabuild momenteel in opdracht van de provincie en ter bekroning van de fietsostrade tussen Antwerpen en Lier een fietsbrug over de sporenbundels aan het station van Lier. Tijdens deze werken wordt heel veel elektriciteit verbruikt. Voor de productie hiervan heeft Viabuild een werfkeet gebouwd op zonne-energie in combinatie met een ‘battery pack’.

Volgens Steven Thijs, afdelingshoofd bij Viabuild, wordt normaal gebruik gemaakt van een dieselgenerator die continu staat te draaien, luidruchtig is en veel CO2 en roet uitstoot. Omdat Via build duurzaam ondernemen hoog in het vaandel voert, wordt jaarlijks voor de medewerkers een wedstrijd georganiseerd om duurzaamheid in de kijker te plaatsen. Het idee van een groene werfkeet op zonne-energie kwam van de medewerkers en werd het winnende voorstel van 2020. De werfkeet is uitgerust met zonnepanelen en functioneert 24 uur op 24 autonoom. Op deze manier wordt voor de duur van de werken 18 ton CO2 bespaard, wat overeenstemt met de uitlaat van 18 vliegtuigreizen tussen Brussel en New York. 

Gedeputeerde Luk Lemmens wees andermaal op de belangrijke rol van Lier als fietsknooppunt. De provincie ijvert onverdroten voor veilige en groene fietsverbindingen via de fietsostrades. Momenteel worden aan het station van Lier de brugpijlers gebouwd, waarop rond midden juli de stalen brugdelen worden geplaatst. Daarna volgt de afwerking van de fietsersbrug en de verlenging van de fietsostrade tot aan de Antwerpsesteenweg. Het project vertegenwoordigt een kostenplaatje van 7,8 miljoen euro, waarvan 4 miljoen voor rekening van de Vlaamse overheid, 2 miljoen voor de provincie en 1,8 miljoen voor het fietsfonds

Tekst: DéBé

Foto's: ROM

Begindatum: 
dinsdag, 8 juni, 2021
Einddatum: 
dinsdag, 8 juni, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK