VERNIEUWENDE GESCHIEDENIS VAN DE STAD LIER

In het stadhuis werd het boek ‘Geschiedenis van Lier’ van de Professoren Herman Van der Wee en Erik Aerts plechtig voorgesteld. Het is een vernieuwende synthesegeschiedenis van de stad Lier van de middeleeuwen tot aan de vooravond van wereldoorlog I, met de klemtoon op de sociaal-economische aspecten. Het boek telt 576 pagina’s, is rijk geïllustreerd en kost 40 euro.

Namens de Gilde ‘de Heren van Lier’ ging Jim Goetzé 42 jaar terug in de tijd, toen in hetzelfde stadhuis de heruitgave van ‘De Geschiedenis van de stad Lier’ van Anton Bergmann uit 1873 werd voorgesteld. Prof. Herman Van der Wee engageerde zich toen om voor een wetenschappelijk onderbouwde aanvulling te zorgen. Zowat vijf jaar geleden kreeg deze belofte een concrete vorm tijdens een ontmoeting ‘ten huize van’ in Sint-Gillis-Waas. Burgemeester Frank Boogaerts was vol lof voor het initiatief van de Gilde en van het Liers Genootschap voor Geschiedenis.

Volgens Prof. Herman Van der Wee werd een oude droom werkelijkheid, die werd gekoesterd sinds het begin van de jaren ’50 van vorige eeuw. Oorspronkelijk was het de bedoeling om voor zijn licentiaatsverhandeling een studie te maken over ‘Het ontstaan tijdens de middeleeuwen van het ambachtswezen te Lier’. Door omstandigheden moest hij van onderwerp veranderen en opteerde hij voor ‘De geschiedenis van prijzen en lonen in Brabant tijdens de late Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd’. Resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in ’t Land van Ryen.

 Nadien volgde zijn doctoraatsthesis over de ‘Groei van Antwerpen tot handelsmetropool tijdens de 14de, 15de en 16de eeuw’. Al die tijd bleef hij dromen van een sociaal-economische geschiedenis van ‘zijn’ stad Lier. Deze droom werd nog versterkt na de publicatie van de licentiaatsthesis ‘De geschiedenis van de Lierse veemarkt’ van zijn zus Kristin en de licentiaats- en doctoraatsthesis van Erik Aerts over de ‘Geschiedenis van de Lierse brouwerijindustrie van de 14de tot de 18de eeuw’. Zelf zette Herman Van der Wee zijn onderzoek verder over de ontwikkeling van de Lierse economie tijdens de 19de eeuw. In 2009 werd beslist om samen met Erik Aerts een syntheseboek over de geschiedenis van Lier samen te stellen. Archivaris Luc Coenen werd bereid gevonden om de illustraties te verzorgen.

Prof. Erik Aerts stond stil bij de standaardwerken met betrekking tot de geschiedschrijving van Lier. ‘De stadsgeschiedenis van Lier’ die Richalt Van Grasen (1573-1620) schreef tussen 1614 en 1616, is de oudst bewaarde geschiedenis van Lier. Het werk steunde in belangrijke mate op de notities van stadssecretaris Jan Courtois. In 1740 verscheen ‘De beschryving der stad Lier in Brabant’ van Christiaen Van Lom, de eerste gedrukte geschiedenis van Lier. In 1873 zorgde Anton Bergmann (1835-1874) in zijn ‘Geschiedenis van de stad Lier’ voor een overvloed aan gedetailleerde informatie.

Volgens Luk Ceulemans, voorzitter van het Liers Genootschap voor Geschiedenis, is het schrijven en uitgeven van boeken vandaag een zenuwslopende en risicovolle onderneming. De medewerking van materiële en intellectuele sponsors is levensnoodzakelijk. ‘Met betrekking tot de nieuwste geschiedenis van Lier blijft er nog veel te ontdekken. Het Liers Genootschap zal jonge historici bij hun zoektocht blijven ondersteunen en de resultaten ervan via publicaties toegankelijk maken voor het publiek’.

Het boek kan bekomen worden bij de leden van beide verenigingen en bij de boekhandels Smolders, Lispersteenweg 259 en Obelix, Eikelstraat 23.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
zaterdag, 30 april, 2016
Einddatum: 
zaterdag, 30 april, 2016

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK